A vártnál jóval kisebb volt a gazdasági növekedés 2021-ben

A GDP 5,6 százalékkal nőtt, pedig voltak 7 százalékot meghaladó prognózisok is.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) előzetes adatai szerint 5,6 százalékkal nőtt 2021-ben Románia gazdasága. Ez lényegesen gyengébb annál a 7 százalék körüli értéknél, amennyit a szakemberek az elmúlt év közepén prognosztizáltak.A tavalyi GDP nagyobb a járvány előttinél | Illusztráció: Pixabay

A vártnál kisebb növekedés annak a következménye, hogy az utolsó negyedévben kifejezetten harmatosan teljesített a gazdaság, 0,5 százalékkal esett vissza a teljesítménye a harmadik negyedévhez képest. 2020 azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékos volt a bruttó növekedés.

A Románia gazdaságára vonatkozó tavalyi előrejelzések jól példázzák, hogy a szakemberek jobbára sötétben tapogatóznak, blöffölnek, amikor prognózisokat fogalmaznak meg. Az év elején, a költségvetési tervezet elkészítésekor a kormány mindössze 4,3 százalékos növekedéssel számolt, 30 százalékkal alábecsülve a valós értéket. Az Európai Bizottság (EB) ekkor még csak 3,8 százalékot látott valószínűnek.

Áprilisban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már jóval optimistább volt, 6 százalékos növekedést jósolt. Egy hónappal később az EB 5,1 százalékra módosította az előrejelzését. Május végén az IMF rálicitált önmagára, s 7 százalékos növekedést vizionált. Júniusban a Világbank 6 százalékos pluszt jósolt a román gazdaság számára. Júliusban az EB rátromfolt az IMF-re, 7,4 százalékos éves növekedést taksált Románia esetében, ami, mint utóbb kiderült, 25 százalékkal haladja meg a valós értéket.

Ekkor már az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP) is 7 százalékról beszélt. Egyes szakemberekkel még jobban elszaladt a ló: Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza 7,5, Florian Libocor, a BRD vezető közgazdásza pedig 6 és 8 százalék közti növekedést tartott valószínűnek. Utóbbinak sikerült teljesen hülyét csinálnia magából, mivel az év elején még a bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékos növekedését jósolta, majd pár hónappal később ennek már a négy és félszeresét.   

2020-ban a román gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal csökkent, a tavalyi 5,6 százalékos növekedés tehát azt jelenti, hogy a 2021-es GDP hozzávetőleg 1,4 százalékkal haladja meg a 2019-es, tehát a járvány kitörése előtti szintet.

Tavaly a magyar gazdaság a románnál lényegesen nagyobb arányban, 7,1 százalékkal nőtt, a 2019-es értéket pedig 2,1 százalékkal haladta meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?