Románia élen jár az EU-ban a 2020 első negyedévében mért gazdasági bővülésben

Az Európai Unió országai közül Írországban és Romániában regisztrálták a legnagyobb gazdasági bővülést 2020 első negyedévében a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest – derül ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) kedden közzétett adatsorából.

Az euróövezet GDP-je 3,1 százalékkal, az Európai Unióé pedig 2,6 százalékkal esett vissza az év első három hónapjában 2019 azonos időszakához mérten. Ez a legsúlyosabb visszaesés 2009 harmadik negyedéve óta.

Az EU országai közül a legjelentősebb éves növekedést Írországban (4,5 százalék), Romániában (2,7 százalék), valamint Litvániában és Bulgáriában (mindkettő 2,4 százalék) regisztrálták 2020 januárja és márciusa között, míg a legjelentősebb visszaesést Olaszországban (mínusz 5,4 százalék), Franciaországban (mínusz 5 százalék) és Spanyolországban (mínusz 4,1 százalék) könyvelték el.

2020 első negyedévében az előző három hónaphoz képest az euróövezet gazdasága 3,6 százalékkal, az EU-é pedig 3,2 százalékkal esett vissza, ami a legsúlyosabb visszaesés azóta, hogy 1995-től közlik ezeket az adatokat.

Az Eurostat megjegyzi, hogy Románia esetében az adatok ideiglenesek.

(Címlapfotó: Pexels)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?