Utolsók az EU-ban: Romániában van a legkevesebb fiatalnak felsőfokú diplomája

Hatalmas szakadék tátong Románia és az uniós átlag között, ami a 30-34 év közötti korosztály felsőfokú tanulmányait illeti: míg például Cipruson az említett korosztály 58,8 százaléka rendelkezik felsőfokú képzettséggel, addig Romániában ez az arány 25,8 százalék.

Romániát Bulgária is megelőzi (32,5 százalék), a sort a horvátok (33,1 százalék), majd Magyarország folytatja 33,4 százalékkal. A másik oldalon Lettország jeleskedik 57,8 százalékkal, Luxemburg 56,8 százalékot tudhat magának az Eurostat friss jelentése szerint. A jelentés tavalyi adatokat dolgoz fel.

A Ziarul Financiar szerint a romániai adatokkal magyarázható a többi között, miért tud olcsó és jó munkaerőt biztosítani Románia az uniós országoknak, amikor idénymunkáról van szó. Az oktatási rendszer sürgős reformjára van szükség, és arra, hogy a központi költségvetésből sokkal többet biztosítsanak az oktatás számára – hangsúlyozza a gazdasági lap. 2018-ban Románia fordította a legkevesebbet oktatásra az EU-ban, a finanszírozás a GDP 3 százalékát sem érte el. Az érvényben lévő oktatási törvény a GDP minimum 6 százalékát írja le az oktatási rendszer számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?