Uniós viszonylatban a román, a magyar és a litván gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben

Éves viszonylatban az Európai Unióban (EU) átlagban 3,9 százalékkal, az eurózóna országaiban átlagban 3,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2021 harmadik negyedévében. A legnagyobb bővülést Romániában (8 százalék), Magyarországon (6,1 százalék) és Litvániában (6 százalék), jegyezték – derül ki az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden közzétett adatokból.

Valamennyi uniós tagállam növekedést jelentett 2021 harmadik negyedévére 2020 azonos időszakához képest. Az előző három hónaphoz mérten az Európai Unió GDP-je 2,1 százalékkal, az eurózónájé 2,2 százalékkal nőtt, a második negyedévben jegyzett 2, illetve 2,1 százalékos bővülést követően. Románia gazdasága 0,3 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben, miután az előző három hónapban 1,5 százalékkal bővült.

Észtországra, Írországra, Görögországra, Luxemburgra, Máltára és Szlovéniára vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Az Amerikai Egyesült Államok hazai összterméke 0,5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz mérten, míg éves összevetésben 4,9 százalékos a növekedés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adatai szerint a román gazdaság növekedése 0,3 százalékra lassult a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva, míg az elmúlt év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal, a szezonálisan kiigazított érték szerint 8 százalékkal nőtt a román hazai össztermék.

Kapcsolódók

Kimaradt?