Gyengén teljesített szeptemberben a hazai ipar

Nálunk közel négy százalékkal csökkent a termelés, miközben az Európai Unió szintjén 5 százalékkal nőtt.

Öt százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben az Európai Unióban 2020 azonos időszakához képest. Az uniós statisztikai intézet, az Eurostat adatai szerint az euró-övezetben még erőteljesebb, 5,2 százalékos volt a növekedés.

Sajnos, a román ipar távolról sem teljesített ilyen jól, 3,7 százalékkal csökkent a teljesítménye. Ez sokkal nagyobb visszaesés, mint a tavalyi, 2020 szeptemberében ugyanis a termelés csak 0,1 százalékkal maradt el a 2019-es szinttől. Ez az adat erősen megkérdőjelezi a Florin Cîțu ideiglenes kormányfő által mantrázott állítást, miszerint a román gazdaság kiválóan teljesít.

A gyenge eredményhez minden bizonnyal nagyban hozzájárult, hogy a súlyos mikrochip-hiány miatt az autóipar nem tud teljes kapacitással dolgozni. Egyértelműen ez az oka annak is, hogy a leggyengébben teljesítő ország Szlovákia, amely világelső a lakosság számához arányított autógyártás tekintetében. A szlovák ipar termelése 4,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A szlovákon kívül csak a cseh és a portugál ipar teljesített gyengébben a románnál, előbbi 4, utóbbi 4,8 százalékkal esett vissza. A legnagyobb, 45,4 százalékos fellendülést az ír ipar produkálta, de jelentősen nőtt a termelés Belgiumban és Litvániában is, 23,1, illetve  19,6 százalékkal.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?