Cîțu a közösségi médiában dicsekedett az ipar teljesítményével, rosszul tette

Nagyon kiosztotta a Facebook népe a kormányfőt, bár a bejegyzésében szereplő adatok statisztikailag valósak.

Szarkasztikus megjegyzések özöne zúdult a kormányfőre, azt követően, hogy Facebook oldalán tudatta a közvéleménnyel, kiválóan teljesített 2021 első félévében a romániai ipar. A románoknak tudniuk kell címmel tette közzé Florin Cîțu, hogy 16 százalékkal nőtt az első félévben az ipari termelés volumene, az ágazat árbevétele pedig 26 százalékkal.

Ezek szívmelengető adatok, az egyetlen szépséghibájuk, hogy a viszonyítási alap 2020 első féléve, amikor a járványügyi intézkedések miatt az ipari termelés 16,7 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy az ipar idei első félévi teljesítménye elmaradt a 2019-es szinttől.

„Hogyan lehet összehasonlítani a tavalyi évvel, amikor minden zuhant, állt a gazdaság? Nézzük csak meg, hogy állunk tavaly előtthöz képest” – írta, jogosan, az egyik kommentelő. „Idén 7 százalékos a költségvetési hiány, 5,6 százalékos az infláció, s nem írom ide a külkereskedelmi mérleghiány értékét, hogy ne essünk depresszióba” – fűzte hozzá az egyik olvasó a miniszterelnök bejegyzéséhez.

„Mind mondom a feleségemnek, hogy jól élünk, de nem akarja megérteni. Köszönöm miniszterelnök úr” – olvasható az egyik ironikus hozzászólásban. „Egy ilyen miniszterelnökkel nem csoda, ha hiányozni kezd Dragnea” – vágta hozzá Cîțuhoz egy kommentelő. „Ez pont olyan, mintha azt mondanánk: a háború lezárulását követően csökkent a tankgyártás” – állapította meg a kormányfői bejegyzés egyik olvasója.

Sokan felemlegették, hogy Cîțu a közelmúltban beismerte, fogalma sincs a kenyér áráról, állítólag azért, mert nem eszik kenyeret. „Azok válasszák meg legközelebb, akik 3 ezer eurót keresnek” – utalt az egyik kommentelő Cîțu korábbi kijelentésére, mely szerint Románia már nem az alacsony bérek országa, elvégre a dogozók 1 százaléka 3 ezer eurónál többet keres.

Kapcsolódók

Kimaradt?