A pénzügyminiszter szerint az ipar már kilábalt a válságból, az adatok mást mutatnak

 

Az év első nyolc hónapjában a hazai ipar 13,7 százalékkal termelt kevesebbet, mint 2019-ben.

Augusztusban 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a júliusi szinthez képest az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint. Augusztus már a negyedik hónap volt, amikor az ipar jobban teljesített, mint az előző hóban.

Florin Cîțu pénzügyminiszter a tőle megszokott féktelen optimizmussal kommentálta az adatot egy Facebook-bejegyzésben. „Minden jel arra mutat, hogy kétség kívül az ipar ismét pozitív tartományba kerül, a harmadik negyedév végén vagy a negyedik elején. Ez nagyon fontos, figyelembe véve a jelenlegi gazdasági környezetet. Ahogy felélesztettük az ipart, ugyanúgy fogjuk feléleszteni a többi gazdasági ágazatot is” – írja a hazai gazdaságpolitika irányítója.

Așa cum am estimat, industria își revine. Bineînțeles că este greu. Încă ne luptam la nivel global cu criza dublă...

Közzétette: Florin Cîţu – 2020. október 14., szerda

A villámanalízis és prognózis egyetlen szépséghibája, hogy Cîțu kizárólag az előző havi szinthez mért adatokról vesz tudomást, márpedig így könnyű növekedést felmutatni, azok után, hogy áprilisban példátlan mértékben, 38,4 százalékkal zuhant az ipari termelés. Az éves összehasonlításról ellenben mélyen hallgat a pénzügyminiszter, aminek kizárólagos oka az lehet, hogy távolról sem fest kedvező képet a hazai ipar állapotáról.

Látszat csak a növekedés

Augusztusban az ipar teljesítménye 3,4 százalékkal maradt alatta a 2019-es szintnek, lévén az egymást követő hatodik hónap, amikor az ipar gyengébben teljesít, mint tavaly. A részletesebb bontásból kiderül, hogy az eredmény még rosszabb lehetne, ha tartós fogyasztási cikkek (személygépkocsi, hűtőszekrény, számítógép, mosógép stb.) előállítása terén nem jelentkezett volna egy 5,2 százalékos plusz.

Ez a növekedés tisztára konjunkturális, annak az eredménye, hogy a korábbi években az autógyárak augusztusban leálltak két hétre, szabadságra mentek a dolgozók. Az idei tavaszi kényszerszabadság miatt a nyári termelési szünet elmaradt, ezért lett nagyobb az ágazati eredmény a tavalyinál. Hogy ez áll a kedvező adat hátterében, onnan is látszik, hogy júliushoz képest a tartós fogyasztási cikkeket termelése 3,9 százalékkal csökkent.

Cîțu hurráoptimizmusa még kevésbé tűnik indokoltnak, ha az első nyolc hónap adatait vizsgáljuk. A január és augusztus közötti időszakban a hazai ipar teljesítménye 13,7 százalékkal maradt el a tavalyi értéktől, az álmok világába tartozik a feltételezés, hogy ezt az év végéig le lehetne dolgozni.

A független gazdasági elemzők egy része Cîțuhoz hasonlóan azt állítja, hogy a gazdaság belépett vagy rövidesen belép a válság utáni ciklusba, azonban ezen prognózisok nem számolnak a járvány második hullámával, mely számottevő mértékben visszavetheti a fogyasztást.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?