Románia is azon uniós országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb inflációt mérték júniusban

Az Európai Unió (EU) országaiban átlagban 2,2 százalékra csökkent az infláció júniusban az egy hónappal korábban jegyzett 2,3 százalékról; a legnagyobb inflációt Magyarországon, Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Romániában mérték - derül ki az Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adataiból.

Májushoz viszonyítva júniusban 12 tagállamban mérséklődött az éves inflációs ráta, négyben stagnált, 11 tagországban pedig nőtt. Utóbbiak közé tartozik Románia is, ahol a májusi 3,2 százalék után júniusban 3,5 százalékos inflációt jegyeztek. Összehasonlításképpen tavaly júniusban 2,2 százalék volt a pénzromlás mértéke.

A legnagyobb mértékben, 5,3 százalékkal, Magyarországon nőttek a fogyasztói árak júniusban éves alapon, aztán Lengyelország (4,1 százalék), Észtország (3,7), valamint Litvánia és Románia (3,5) következik a sorban. A legalacsonyabb inflációs rátát Portugáliában (mínusz 0,6), Máltán (0,2) és Görögországban (0,6) jegyezték.

Az eurózónában átlagban 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban (a májusi 2 százalék után). 2020 júniusában évi 0,3 százalékos pénzromlást regisztráltak.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?