Az unió szintjén 1,3 százalékkal nőttek a lakásárak 2020 utolsó negyedévében

IllusztrációA múlt esztendő utolsó negyedévében az euróövezetben 1,4 százalékkal nőttek a lakásárak az előző három hónaphoz viszonyítva, az Európai Unió (EU) szintjén pedig 1,3 százalékkal – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által pénteken közzétett adatokból.

A vizsgált időszakban az unió szintjén egyedül Spanyolországban és Magyarországon csökkentek a lakásárak 0,8, illetve 0,7 százalékkal. A legnagyobb mértékű árnövekedést Cipruson és Luxemburgban (4,7 százalék), Litvániában (3,9 százalék), Észtországban (3,8 százalék), Csehországban és Németországban (2,6 százalék), Horvátországban és Máltán (2,5 százalék), Belgiumban (2,2 százalék), Portugáliában (2,1 százalék), Hollandiában és Szlovéniában (2 százalék), Bulgáriában és Svédországban (1,7 százalék), Lettországban (1,4 százalék) valamint Dániában, Franciaországban és Romániában (1,3 százalék) jegyezték.

Az előző év hasonló időszakához viszonyítva 2020 utolsó három hónapjában a lakásárak 5,4 százalékkal emelkedtek az euróövezetben és 5,7 százalékkal az EU-ban. 2006 óta az euróövezetben ez a legnagyobb mértékű, az utolsó negyedévben jegyzett drágulás.

Egyébként minden egyes tagországban, ahonnan adatokat jelentettek, nőttek a lakásárak éves viszonylatban. A legnagyobb mértékű árnövekedést Luxemburgban (16,7 százalék), Dániában (9,8 százalék) és Litvániában (9,4 százalék) regisztrálták.

Romániában 2019 utolsó negyedévéhez mérten 2 százalékkal nőtt a lakások ára 2020 utolsó három hónapjában.

Kapcsolódók

Kimaradt?