Eurostat: az unióban a román gazdaság nőtt a legnagyobb mértékben a tavalyi utolsó negyedévben

Európai uniós viszonylatban Románia, Bulgária és Ciprus gazdasága bővült a legnagyobb mértékben a tavalyi negyedik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva közölte kedden az EU statisztikai hivatala.

Az Eurostat szerint az euróövezetben átlagban 0,6 százalékkal, az Európai Unióban 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) 2020 utolsó negyedévében a harmadikhoz képest. A visszaesés a tagállamok által a világjárvány terjedésének fékezésére hozott korlátozó intézkedésekkel magyarázható. A tavalyi harmadik negyedévben egyébként az euróövezeti GDP 12,4 százalékkal, az EU hazai összterméke pedig 11,5 százalékkal nőtt, miután a második negyedévben előbbi 11,7 százalékos, utóbbi 11,4 százalékos visszaesést jegyzett.

Az előző három hónaphoz mérten a legnagyobb negyedéves növekedést Románia érte el a tavalyi negyedik negyedévben (5,3 százalék), aztán Bulgária (2,1 százalék) és Ciprus (1,4 százalék) következik a sorban. A legjelentősebb visszaesést Ausztria (mínusz 4,3 százalék), Olaszország (mínusz 2 százalék) és Franciaország (mínusz 1,3 százalék) könyvelhette el.

A 2020-ra vonatkozó előzetes becslések szerint szezonális kiigazítással 6,8 százalékkal csökkent az euróövezet bruttó hazai terméke, míg az Európai Unióban 6,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Európai Bizottság novemberben közzétett őszi előrejelzésében az Európai Unió gazdaságának 7,4 százalékos zsugorodását valószínűsítette 2020-ra, amelyet aztán 2021-ben 4,1 százalékos, 2022-ben pedig 3 százalékos bővülés követ. Az euróövezet gazdasága a 2020-ra várható 7,8 százalékos visszaesést követően 2021-ben 4,2 százalékkal, 2022-ben pedig 3 százalékkal nő állt még a jelentésben.Illusztráció | Adobe Stock-fotó

Éves összevetésben az Európai Unió valamennyi tagállamában visszaesést jegyeztek 2020 utolsó negyedévében. Az euróövezetben 5 százalékkal, az Európai Unióban 4,8 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2019 utolsó három hónapjához mérten. Az előző negyedévben 4,3, illetve 4,2 százalékos visszaesést regisztráltak.

Éves összevetésben a spanyol gazdaság teljesítménye csökkent a legnagyobb mértékben (mínusz 9,1 százalék), ezt Ausztria (mínusz 7,8 százalék) és Olaszország (mínusz 6,6 százalék) követi. Románia gazdasága 1,7 százalékkal esett vissza a tavalyi negyedik negyedévben 2019 ugyanezen időszakához képest, miután a július-szeptemberi időszakban 5,6 százalékkal csökkent.

Kedden közölte gyorsjelentését a Román Statisztikai Intézet (INS) is. Ennek értelmében tavaly 3,9 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye. A negyedik negyedévben a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,7 százalékkal esett vissza a GDP 2019 utolsó három hónapjához mérten, ez előző negyedévhez viszonyítva azonban 5,3 százalékos bővülést jegyeztek.

Kapcsolódók

Kimaradt?