Eurostat: az uniós átlagnál nagyobb mértékben nőttek a lakásárak Romániában az első negyedévben

Az idei első negyedévben 3,3 százalékkal nőttek a lakásárak Romániában az előző három hónaphoz viszonyítva; uniós viszonylatban ez a hatodik legnagyobb arányú növekedés – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által szerdán közzétett adatokból.

Az Eurostat szerint az euróövezetben 0,9 százalékkal, míg az egész Európai Unióban 1,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak a jelzett időszakban.

Az EU-tagállamok közül negyedéves összevetésben Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben a lakások ára (4,9 százalékkal), majd Észtország (4,8 százalék), Szlovákia (4 százalék), Luxemburg (3,8 százalék), Lengyelország (3,6 százalék) és Románia (3,3 százalék) következik a sorban. Árcsökkenést csak Máltán (mínusz 4,3 százalék), Magyarországon (mínusz 1,1 százalék), Írországban (mínusz 0,8 százalék) és Belgiumban (mínusz 0,1 százalék) regisztráltak.

2019 első negyedévéhez viszonyítva az idei első három hónapban az Európai Unióban 5,5 százalékkal, az euróövezetben pedig 5 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Az euróövezetben ez a legjelentősebb növekedés 2007 második negyedéve óta.

Éves összevetésben Luxemburgban ugrottak meg a legnagyobb mértékben az árak, 14 százalékkal, aztán Szlovákia következik 13,1 százalékkal, majd Észtország 11,5 százalékkal, Lengyelország (11,3 százalékkal), Portugália (10,3 százalékkal), Horvátország és Lettország (mindkettő 9,1 százalék százalékkal) és Románia (8,1 százalékkal). Csak egy tagállamban csökkentek az árak: Magyarországon 1,2 százalékkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?