A decemberi növekedés után januárban ismét negatívba fordult az ipar teljesítménye

Hiába teljesített jól az elektronikai-, az elektrotechnikai- és a bútoripar, összességében 2,3 százalékkal csökkent a termelés.

Rosszul kezdte az évet a hazai ipar, derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Januárban 2,3 százalékkal csökkent a termelést 2020 azonos időszakához képest. A visszaesés főleg annak tudható be, hogy a járvány miatt a Románia fő kereskedelmi partnereinek számító nyugat-európai országok fenntartották, vagy szigorították a korlátozó intézkedéseket, ami a fogyasztás csökkenését vonta maga után.

Az ágazaton belül nagy eltérések mutatkoznak a januári teljesítmény tekintetében. Az elektronikai és optikai termékek gyártása 11 százalékkal nőtt, az elektromos termékeké 9,3 százalékkal, míg a bútoripar 9,1 százalékos növekedést mutatott fel.

A divatcikkek iránti kereslet jelentős visszaesése miatt a bőr- és szőrmeipar, valamint a ruhaipar nagyon gyengén teljesített, előbbi 30,8, utóbbi 27,6 százalékkal esett vissza. A dohányipari termelés is tekintélyes mértékben, 26 százalékkal csökkent.

Tavaly 11 hónapon át folyamatosan csökkent az ipar teljesítménye, a legnagyobb mértékben áprilisban és májusban, 38,4, illetve 30,6 százalékkal. A trend decemberben fordult meg, amikor az ipar teljesítménye 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szakemberek remélték, hogy a folyamat tartós lesz, ez azonban nem igazolódott be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ipar, a szolgáltatások után, a második legfontosabb gazdasági ágazat bruttó hazai termék (GDP) tekintetében, az export terén pedig az első. Az ipari termelés csökkenését tükrözi tehát a kivitel alakulása, mely januárban 4,9 százalékkal volt kisebb, mint 2019 első hónapjában.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az eurózóna iparának a teljesítménye, ha minimális mértében, de nőtt januárban, 0,1 százalékkal. Németországban ellenben 3,1 százalékkal csökkent az ipari termelés.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?