Ennyit költött Románia tavaly környezetvédelemre

Románia 16 milliárd lejt, azaz bruttó hazai termékének 1,5 százalékát költötte környezetvédelemre 2019-ben - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

Országos szinten a hulladékgazdálkodás területén a környezetvédelemre fordított legnagyobb kiadásokat a szakosodott termelőknél regisztrálták, ami a hulladékgazdálkodás összes kiadásának 73,1 százalékát tette ki.

Ugyanakkor országos szinten a szennyvízgazdálkodás területén a legnagyobb környezetvédelmi beruházásokat a közigazgatási hatóságok jegyezték, ami a szennyvízgazdálkodás területén végrehajtott összes beruházás 83,7 százalékát tette ki.

Az INS szerint országos szinten a közigazgatási hatóságok aránya 54,6 százalékot tett ki a teljes környezetvédelmi beruházásokból, ezt követték a nem szakosodott termelők beruházásai (32,9 százalék) és a szakosodott termelők beruházásai (12,5). A nem szakosodott termelők környezetvédelmi kiadásainak 29,9 százalékát a "villamos energia, hő, gáz és meleg víz előállítása" terén számolták el, míg a feldolgozóipar 24, 5 százalékot, a kitermelőipar 19,3 százalékot költött.

A környezetvédelmi területen a legnagyobb kiadásokat a hulladékkezelésre fordították, ez tette ki az összes környezetvédelemre fordított kiadások 42 százalékát, ezt követték a levegő- és klímavédelmi (19,8), valamint a szennyvízkezelésre fordított kiadások (19,7).

Kapcsolódók

Kimaradt?