banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A járványhelyzettől független, teljes nyitást szorgalmaznak június elsejétől a vendéglátósok

Az ágazati vállalkozók szerint egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy összefüggés lenne a lokálok működése és a fertőzésszám növekedése között.

Függetlenítsék a vendéglátóipar működését a fertőzöttségi mutatóktól, kérik az ágazati munkáltatók a kormánytól. Amint azt Corina Macri, a vendéglátóipari vállalkozókat tömörítő érdekvédelmi szervezet, az FPIO elnöke elmondta, azt szeretnék, ha a június 1-től a vendéglátóipari létesítmények, a járványvédelmi szabályok tiszteletben tartásával működhetnének, bárhogy alakul is majd a járványhelyzet. Az elnök szerint addigra az ágazatban dolgozók 90 százaléka immunizálva lesz, a beoltottak összlétszáma pedig eléri az 5 milliót az országban.

A szervezet állásfoglalása szerint a vendéglátóipar működését a fertőzési ráta függvényévé tenni indokolatlan, mivel „nem léteznek konkrét tanulmányok, amelyek bizonyítanák, hogy összefüggés van az éttermek működése és a megbetegedések számának növekedése között, a megbetegedések zöme szakmai, vagy családi környezetben történik”.

Az FPIO azt javasolja, hogy amíg tart a járvány, a lokálok maximum 50 százalékos kihasználtsággal működhessenek, kül- és beltéren egyaránt, egy asztal körül pedig legfeljebb 6 személy ülhessen. A vendéglátósok támogatják egy részletes működési szabályzat kidolgozását, amelynek az áthágása drasztikus bírságot, sőt, a működési engedély ideiglenes elvesztését vonná maga után.A járvány ideje alatt a fertőzöttségi ráta függvényében működnek az éttermek, kávézók, szállodák | Fotó:Agerpres

Az ágazati munkáltatók szeretnék, ha a cégek párhuzamosan több állami támogatási formát is igénybe vehetnének. Jelenleg erre nincs lehetőség, ha csökkentett munkaidő után járó támogatást kap egy cég, akkor nem küldhet dolgozókat kényszerszabadságra. Erre azért lenne szükség, mivel sok cégnek több településen vannak érdekeltségei, ahol eltérő járványügyi korlátozások vannak érvényben.

Adócsökkentés és adómentesség

A szervezet legalább 50 százalékos adókedvezményt kér az ágazat számára, valamint az áfának 9 százalékról 5-re történő csökkentését. A vendéglátóipari vállalkozók szerint indokolt volna az ágazati minimálbér 3 000–3 500 lejre való emelése, s egyidejűleg a bérek adómentessé tétele, akárcsak az építőipar esetében. Ez az intézkedés ideiglenes volna, 5 évre szólna. Szeretnék elérni a hiteltörlesztési moratórium kiterjesztését és a fizetésképtelen adósokkal szembeni végrehajtások felfüggesztését is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vendéglátóipar a járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatok közé tartozik. A pandémia kitörése előtt kb. 40 ezer cég és egyéni vállalkozó tevékenykedett az ágazatban: 18 ezer közélelmezési egység, 23 ezer étteremmel is rendelkező szálláshely, 500 idegenforgalmi ügynökség és sok idegenvezető. Egyes szakemberek szerint jelenleg az ágazat 25 százaléka csődközeli állapotban van.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?