A helyreállítási alapból épülne meg az észak-erdélyi autópálya egyik szakasza

A helyreállítást szolgáló EU-s alapból szeretné finanszírozni a kormány az A3-as észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Vaskapu 42,3 kilométeres szakaszának a megépítését, és a Kolozsvár - Biharpüspöki vasútvonal felújítását - jelentette be Cătălin Drulă szállításügyi miniszter pénteken, amikor meglátogatta az A3-as autópálya Kolozs megyei építőtelepét.

A pályaszakaszon a miniszter szerint jól halad a Spedition UMB társaság által vezetett román cégcsoport a terepmunkákkal. Az autópálya Kolozsvártól nyugatra eső részén a Meszes hegység alatti alagutat is magába foglaló 41 kilométeres Vaskapu - Szilágynagyfalu szakaszon folyamatban van az építő kiválasztása, a 13,55 kilométeres Szilágynagyfalu - Berettyószéplak szakaszon egy török építővállalattal kötöttek szerződést, a 26,35 kilométeres Berettyószéplak - Bisztraterebes szakaszon folyamatban van a benyújtott pályázatok elbírálása, a 28,55 kilométeres Bihar - Bisztraterebes szakaszon pedig egy román-szlovák cégcsoport nyerte el a munkálatokat.

A Kolozsvártól Nagyváradon keresztül a magyar-román államhatárig vezető vasútvonal felújítására egymilliárd eurót irányoztak elő a helyreállítási tervben - közölte a miniszter. Cătălin Drulă ezt követően az A3-as autópálya épülő Maros megyei szakaszára látogatott el. Amint az Agerpres hírügynökség közölte: itt bejelentette, hogy még az idén befejezik az autópálya Nyárádtő - Marosvásárhely szakaszát. Az osztrák Strabag által épített 4,5 kilométeres pályaszakasz és 4,7 kilométeres bekötőút gyorsforgalmi összeköttetést teremt Marosvásárhely és a Transilvania nemzetközi repülőtér között is.

A tárcavezető sajnálatosnak tartotta, hogy jogi akadály késlelteti a munka befejezését a 15,7 kilométeres Aranyosgyéres - Maroskece pályaszakaszon. Itt a román Straco társaság által vezetett konzorcium a munkálatok közel 38 százalékát végezte el, amikor ez év márciusában felbontották vele a szerződést. A céggel szemben azonban csődeljárás folyik, és a román jog védi az ebben a helyzetben levő társaságokat, ezért a bíróság érvénytelenítette a szerződésbontást. Erről vagy a kijelölt csődbiztossal kell megállapodni, vagy a bíróságnak kell kimondania a társaság csődbe jutását.

A miniszter reményének adott hangot, hogy a bírák megértik, milyen fontos ügyről van szó, és nem halogatják sokat a döntést. A szerződés jogerős felbontása után válik lehetővé, hogy újabb pályázatot írjanak ki a Marosvásárhely és Kolozsvár között még hiányzó pályaszakasz befejezésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tárcavezető azt is közölte: a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) pénteken hirdetett győztest az A3-as autópálya nagyváradi bekötőútjának a megépítésére kiírt pályázaton. A munkát az osztrák Strabag nyerte el.

Kapcsolódók

Kimaradt?