banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Betelt a pohár: szerződést bontottak a Maroskece-Aranyosgyéres sztrádaszakasz építőjével

2017-ben kellett volna átadni az útszakaszt, 2021 márciusáig a munkálatok mindössze 40 százalékát végezték el.  

Hosszas halogatás után meglépte végre a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CNAIR) azt, amit már rég meg kellett volna: felbontotta a Straco Group kft.-vel kötött szerződést. A vállalat 2015-ben szerződött az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közti szakaszának a megépítésére: a tervezésre 4, a munkálatokra pedig 12 hónap állt a rendelkezésére. Ennek többszöröse telt el azóta, de a szakasz még mindig nem készült el, mivel a Straco időközben fizetésképtelenné vált.

„Ennek a szakasznak az építőjét, bár fizetésképtelenné vált és nem fizette ki az alvállalkozóit, a román hatóságok maximális jóindulattal kezelték, de eljött a pillanat, amikor azt kell mondanunk: Elég!. Ezt a megoldást a CNAIR mindenképp megpróbálta elkerülni, mivel a közbeszerzési eljárás újbóli kiírása időbe telik, azonban nem tudjuk megfosztani Romániát az A3-as sztráda ezen szakaszától. Infrastruktúrára van szükségünk, de sürgősen” – nyilatkozta Cătălin Drulă szállítási miniszter.

Már hosszú ideje közismert az, hogy a Straco a csőd szélén áll, s képtelen folytatni a beruházást, . Ennek ellenére 2020 novemberében Drulă elődje, Lucian Bode jelenlegi belügyminiszter azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy megoldotta a problémát, a szakminisztérium ugyanis közvetlenül az alvállalkozóknak fog fizetni, folytatódhatnak tehát a munkálatok. Négy hónapnak kellett eltelnie, hogy kiderüljön, a miniszter és munkatársai az égvilágon semmit sem oldottak meg, a munkálatok nem folytatódtak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kialakult helyzetért ugyanakkor nem Bode felelős elsősorban. A probléma gyökere a versenytárgyalásig nyúlik vissza, amikor is a megbízást az irreálisan alacsony árajánlatot tevő Straco Groupnak adták. A Straco 280 millió lejért vállalta a sztrádaszakasz megépítését, bár az előzetes becslések szerint a költségek 620 millió lejt tettek ki. Ennek fényében nem csoda, hogy a cég nem volt képes elvégezni az elvállalt munkát.

Adottak a feltételek ahhoz, hogy a sztrádaszakasz 2021 folyamán elkészüljön, nyilatkozta Lucian Bode 2020 novemberében. Ehhez képest az elmúlt öt hónapban a beruházás teljes volumenének csupán 1 százalékát sikerült elvégezni, jelenleg a beruházás kivitelezése 40 százalékos. Mivel a CNAIR csak ezután fogja kiírni az újabb versenytárgyalást a 15,7 km-es szakasz befejezésére, szinte biztos, hogy idén nem fogunk végig autópályán autózva eljutni Kolozsvárról Marosvásárhelyre.

(Nyitókép: Pro Infrastructura)

Kapcsolódók

Kimaradt?