banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

10 milliárd euróra volna szüksége az országnak közúti felújításokra

A közutak közel egyharmada van kővel burkolva vagy földút.

Továbbra is csigalassúsággal halad az autópályák építése Romániában. Jelenleg 250 kilométernyi sztráda építése van folyamatban, ebből azonban várhatóan csak 46 kilométert adnak át idén. A leghosszabb szakasz az A10-es autópálya Torda és Szászsebes közti, 42 kilométeres része.

Az Országos Statisztikai Intézet által múlt héten közzétett, az infrastruktúrára vonatkozó adatokból kiderül, hogy nem az autópályák hiánya az egyetlen égető probléma. Az ország közúti úthálózata 86 791 kilométer hosszúságú. Ennek 45 százaléka, 39 ezer kilométer, modernizált, vagyis az aktuális szabályozás által előírt maximális teherbírású közút. A 39 ezer kilométernyi hálózat egyharmada, 13 ezer kilométer hosszúságú út meghaladta az átadáskor meghatározott élettartamát, tehát felújításra szorul.

A Közlekedési és Infrastruktúraügyi Minisztérium tájékoztatása szerint egy kilométer modernizált út felújítása átlagosan 800 ezer euróba kerül. Ez azt jelenti, hogy a műszakilag túl korosnak minősülő teljes úthálózat rehabilitációjára 10,4 milliárd euróra volna szükség. Ez csillagászati összeg, hiszen az országos újjáépítési terv is csak 4,5 milliárd eurót irányoz elő hatéves intervallumban a közúti infrastruktúra fejlesztésére.  Az idei költségvetésben 5,8 milliárd lej, hozzávetőleg 1,2 milliárd eurót különítettek el ilyen célra, ennek a zömét azonban sztrádaépítésre szánják.

Annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló pénz töredéke annak, amennyire szükség volna, tavaly csökkent a felújításra váró modernizált utak aránya, ugyanis 2019-ben ez még 35 százalék volt. Az úthálózat jelentős része ugyanakkor még nagyon távol áll a XXI. században az Európai Unióban elvárható minőségtől. Az úthálózat közel egyharmada még nem látott aszfaltot, a földutak 9 ezer kilométert tesznek ki, a kővel burkolt országos, megyei és községi utak pedig 18 ezer kilométert.

Ha idén sikerül átadni a beígért 45 kilométernyi autópályát, az már az elmúlt negyedszázad átlagát meghaladó teljesítmény lesz. Az 1995–2020-as időszakban éves átlagban 31 kilométerrel bővült a hazai autópálya-hálózat. A csúcsot 2013 jelentette, amikor 200 km sztrádát adtak át. Az elmúlt évtizedben egyetlen olyan év volt, 2016, amikor egy új sztrádaszakasz sem készült el.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?