Jövő évtől változik öt sepsiszentgyörgyi utca adóövezeti besorolása

Öt sepsiszentgyörgyi utca alacsonyabb adóövezeti besorolásáról döntött szerdán az önkormányzat. A lakossági panasz nyomán született, ellenzéki tanácshatározat-tervezetet féléves huzavona után sikerült elfogadni.

Jövő évtől alacsonyabb besorolású adóövezetbe kerül a Budai Nagy Antal, a Csíki utca – Oltmező utcai kereszteződéstől a város csíkszeredai kijáratáig tartó része, a Liliom sétány, a Forrás utca és a Textilesek sétány – döntött egyhangú támogatással az önkormányzat. 

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön tavaly decemberben változtatták meg az utcák adóbesorolását, és idéntől egy igazságosabb helyi adórendszert működtetnek, miszerint nem az alapján kell többet vagy kevesebbet fizetni, hogy az ingatlan milyen távol van a városközponttól, hanem hogy az adott utcában milyen minőségű az infrastruktúra. Azért volt szükség az adóbesorolási rendszer megváltoztatására, mert korábban előfordult, hogy két, egymástól tíz méterre lakó család egyforma ingatlanadót fizet, holott egyikük utcája fel van újítva, a másik utca pedig nincs.

Egy kritériumrendszer alapján figyelembe vették az adott városrészen az út, járda, közvilágítás, csatornázás állapotát, a városközponttól, illetve ipari övezettől való távolságot és a közbiztonság minőségét. Bár Sepsiszentgyörgyön nem emelték az adók mértékét, a több mint 200 utca új adóövezeti besorolása miatt előfordult, hogy valaki több adót kellett fizessen, mint tavaly. Az új rendszerrel azonban egyes lakók elégedetlenek voltak, mivel megítélésük szerint utcájuk infrastruktúrája nem annyira fejlett, hogy az indokolná a jelenlegi magas besorolást.A szerző felvétele

Év elején több mint 150 lakos gyűjtött aláírást és kérte az önkormányzatot, hogy utcáikat sorolják alacsonyabb adóövezetbe. Ügyük képviseletét az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi tanácstagjai vállalta fel. Bálint József, a néppárt háromszéki elnöke, sepsiszentgyörgyi tanácstag a helyszínen vizsgálta meg a 18 utca lakója által megfogalmazott panaszok jogosságát, és a kritériumrendszert figyelembe véve úgy ítélte meg, hogy 9 utca esetében indokolt az alacsonyabb övezeti besorolás. Ez alapján még májusban készített egy tanácshatározat módosító javaslatot. Ezt hosszas huzavona követte, mivel a tervezete nem került napirendre, ezért a két EMNP-s tanácstag tiltakozásként 3 hónapig nem szavazott meg egyetlen tanácshatározatot sem.

Antal Árpád polgármester a szerdai tanácsülésen rámutatott, hogy az utcák új adóövezeti besorolásakor új szemléletet vezettek be, amelynek célja az igazságosság volt. Tudták, hogy minden reform elfogadása problémás, de emlékeztetett, hogy hosszas közmeghallgatás előzte meg az erről szóló döntést, ez idő alatt több módosító javaslat is érkezett az érintettek részéről. A polgármester szerint házon belül is sok vita volt arról, hogy szabályos-e év közben módosítani az adóövezeti besorolásról szóló határozatot, de arra jutottak, hogy az emberek érdekeit kell szem előtt tartani, és a hibákat korrigálni kell, nem azt nézni, hogy ki nyújtotta be az erről szóló határozattervezetet.

Miklós Zoltán, a sepsiszentgyörgyi tanács kétharmados többséggel rendelkező RMDSZ-frakciójának vezetője kifejtette: azt ígérték, hogy nem élnek vissza a kétharmados többséggel, és nem söprik asztal alá az ellenzéki javaslatokat. Ez alkalommal is el tudják fogadni, hogy egyes utcák esetében kijavítsák az adóövezeti besorolást. Miklós Zoltán ugyanakkor arra kérte az EMNP-s tanácstagokat, hogy találjanak más módszert a tiltakozásra, mivel az elmúlt időszakban több kétharmados határozatot nem sikerült elfogadtatni, mivel a néppárti képviselők nem szavaztak, és ezzel a város érdekei ellen cselekedtek. 

Válaszában Bálint József kifejtette: a javaslatuk napirendre tűzése körüli időhúzásért nem őket kellene okolni, ahogyan azért sem, hogy a kétharmados többséggel rendelkező RMDSZ-frakció fele hiányzik és nem tudják elfogadtatni a határozataikat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?