Újraszabják Sepsiszentgyörgy adóövezeti besorolását

Megváltoztatják az utcák adóbesorolását, és jövőtől egy igazságosabb helyi adórendszert működtetnek Sepsiszentgyörgyön. Az elképzelés lényege, hogy többé nem az alapján kell többet vagy kevesebbet fizetni, hogy az ingatlan milyen távol van a városközponttól, hanem hogy az adott utcában milyen minőségű az infrastruktúra.

Antal Árpád polgármester rámutatott, hogy az elmúlt években a városban sok infrastruktúrafejlesztés történt, de vannak olyan utcák is, ahol időközben megromlott vagy még nem épült ki megfelelő infrastruktúra. Azért van szükség az adóbesorolási rendszer igazságosabbá tételére, mert előfordul, hogy két egymástól tíz méterre lakó család egyforma ingatlanadót fizet, holott egyikük utcája fel van újítva a másik utca pedig nincs – magyarázta a városvezető.

Kidolgoztak egy objektív kritériumrendszert, amely figyelembe veszi az adott városrészen az út, járda, közvilágítás, csatornázás állapotát, a városközponttól, illetve ipari övezettől való távolságot és közbiztonság minőségét. A városháza oldalán a „közigazgatási átláthatóság” résznél lehet tanulmányozni, kinek hová sorolták utcáját, és szeptember 26-án 16 órakor a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal gyűléstermébe nyilvános közvitára várják mindazokat, akik észrevételeket, javaslatokat szeretnének megfogalmazni.

A jövő év januárjában életbe lépő új adóbesorolás révén előfordulhat, hogy egy város szélén lévő, de ipari övezettől távol eső, felújított és közbiztonság tekintetében is jónak mondható utca a jelenlegi D övezetből a B-be kerül, így emelkedik a helyi adó mértéke, viszont egy városközponthoz közeli, de nem elég jó infrastruktúrával rendelkező A övezetben lévő utca leminősül, és kevesebb adót kell fizetniük az ott lakók. Antal Árpád ugyanakkor leszögezte: Sepsiszentgyörgyön jövő évben is a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten tartják a helyi adókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?