Már nem lesz kötelező a kötelező magánnyugdíj

Öt év minimális járulékfizetési periódus után a befizetők, egyéni kérés alapján, kiléphetnek a kötelező magánnyugdíjalapból -  jelentette be kedden késő este Eugen Teodorovici. A készülő rendelet szerint ugyanakkor 2,5 százalékról 1 százalékra csökkentik a nyugdíjrendszer második pillérénél alkalmazott kezelési költséget.

A tárcavezető szerint a kezelési költség csökkentését az indokolja, hogy az ezzel járó munka nagy részét nem az alapkezelő, hanem a nyugdíjpénztár végzi el. Ugyanakkor a befizetett alapra kivetett 0,05 százalékos jutalékot az alap teljesítményének függvényében módosítják.

A pénzügyminiszter bejelentette azt is: öt év minimális járulékfizetési periódus után a befizetők, egyéni kérés alapján kiléphetnek a nyugdíjalapból. Ebben az esetben az érintett személy 2 százalékos kezelési költség mellett visszakapja a befizetett összeget. Teodorovici elmondta: az állami cégek osztalék címen kötelesek lesznek befizetni a kincstárnak a beruházásra kiutalt és el nem költött pénz 35 százalékát. Beszélt arról is, hogy ezentúl az Európai Uniós projektek fölötti döntés teljes felelőssége a menedzsment-hatóságokra hárul. 

A Romániai Magánnyugdíjakért Egyesület (APAPR) szerint a kormány ezzel a lépésével ellehetetleníti a kötelező magányugdíj rendszerét, és tönkreteszi a kettes pillér 11 év alatt elért eredményeit. Az egyesület szerint erősíteni kellene a jövő nemzedék számára a pillért, hogy legyen az országnak, a lakosságnak megtakarítása, és nem a rendszer gyengítésén kellene munkálkodni az "azonnali haszon" érdekében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?