Románia Fejlődéséért Szövetség: az új nyugdíjtörvény végzetes lesz Romániára

Végzetes lesz Románia költségvetésére az új nyugdíjtörvény - hívta fel a figyelmet a Románia Fejlődéséért Szövetség (CDR).

A 45 romániai és külföldi érdekeltségű gazdasági szervezetet tömörítő CDR azokkal az adatokkal dolgozott, amelyeket a kormány maga tett közzé, mielőtt az új nyugdíjtörvény tervezetét elfogadta és benyújtotta a parlamentbe. Eszerint 2022-től a kormánynak évente plusz 18 milliárd eurót kell előteremtenie, hogy fedezni tudja a nyugdíjakkal járó kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy a GDP 6,6 százalékos növekedésére lesz szükség 2022-ben, hogy kizárólag ezt a plusz terhet fedezni lehessen.

2017-ben az állami nyugdíjakra a GDP 6,7 százalékát fordították, miközben az oktatásra 2,9, az egészségügyre 4 százalék jutott. A CDR számításai szerint ha az új nyugdíjtörvényt megszavazza a parlament és életbe lép, 2021-ig a nyugdíjak jelenlegi értéke szinte a kétszeresére, 2022-ben pedig több mint a kétszeresére nő.  Az ezzel járó kiadások végzetesek lennének a költségvetésre - hívta fel a figyelmet a szakmai szervezet.

A Románia Fejlődéséért Szövetség támogatja azokat a törekvéseket, amelyek szerint le kell mondani a különnyugdíjakról. Jelenleg körülbelül 150 ezren kapják ezt a speciális juttatást. A kedvezményezettek nyugdíja így az átlagnyugdíj 3,5-szorosa.

A CDR szerint nem arról van szó, hogy nem kell emelni a nyugdíjakat, a növelésnek ellenben ésszerűnek és fenntarthatónak kell lennie, hogy a többi között az oktatás, az egészségügy se menjen tönkre. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015 végén az állami nyugdíjrendszer a jelenlegi árfolyammal számolva 275 milliárd eurós tartozást halmozott fel, ez az az évi GDP 172 százaléka volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?