Két éve nyerte meg a PSD a választásokat – felemás a Dragnea-kormányzás mérlege

Két éve nyerte meg a parlamenti választásokat, igen ambiciózus kormányprogrammal a Szociáldemokrata Párt, amely az ALDE-val közös koalíciót alkotva, immár a harmadik miniszterelnökkel kormányoz. Közben a kormányprogram is két alkalommal szenvedett jelentős változásokat. Így több ígéret beváltását elhalasztották, másokról pedig teljesen megfeledkeztek.

A Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök fémjelezte kormányzat az eddigi kétéves mandátuma alatt a bérek és nyugdíjak emelését helyezte előtérbe, a beruházásokra kevés figyelmet fordított. Az előbbi intézkedések igencsak feszegetik a költségvetés határait, a befektetések elmaradása pedig a fenntartható gazdasági növekedést akadályozzák.

A kormánynak sikerült kidolgoznia és a parlamenttel elfogadtatnia a PSD egyik legfontosabb ígéretét, az egységes bértörvényt.  A 2017 júniusában elfogadott jogszabály az eredeti elképzeléshez képest egy hónappal később lépett hatályba. A törvény a legkisebb fizetést, a minimálbért 1900 lejben állapította meg, a legnagyobb fizetés pedig ennek tizenkétszerese – ami az államfő juttatásának felel meg.  E szerint 2018. január elsejétől 25 százalékkal emelték az közalkalmazottak bruttó fizetését, március elsejétől pedig az orvosi személyzet megkapta a törvényben előírt teljes béremelést, így fizetésük 2022-ig már nem emelkedik. A tanügyi dolgozók bérét 20 százalékkal emelték.

A kormány betartotta azt a programpontját is, miszerint az egészségbiztosítási hozzájárulás kifizetése az alkalmazóról az alkalmazottra hárul át. Egyben 16 százalékról 10 százalékra csökkentették a bér jellegű jövedelem adóját. Megvalósult a kormányprogramnak a minimálbér növelésére vonatkozó pontja is. A minimálbért évi 100 lejjel növelték, a jelenleg 1900 lejes lejes minimálbért pedig januárt elsejétől 2080 lejre emelik.

Ami részben megvalósult

A kormányprogram szerint évente legkevesebb 10 százalékkal emelik a nyugdíjpont értékét. Az emelésre idén azonban megint csak késéssel kerül sor, a nyugdíjpont összege az 1100 lejt január helyett csak júliusban érte el. A minimális nyugdíj 520 lejről idén júliusban 64 lejre nőtt, 2019-ben pedig ugyancsak késéssel, szeptember elsejétől éri el az 1265 lejt. A nyugdíjasok a nyolchónapos halasztással 1320 lejt veszítenek.

A nyugdíjtörvény elfogadása az ígéretekhez képest ugyancsak késedelmet szenved. A jogszabály jelenleg a parlament előtt van, ahol még módosíthatnak rajta. A törvényt 2019 szeptemberében lépne hatályba. A kormánykoalíció betartotta ígéretét a Fektess be önmagadba program esetében is. A fiatalok 40 ezer lej erejéig az állam által 80 százalékban garantált kölcsönt vehetnek fel egyetemi tanulmányaik, lakbérük vagy lakásvásárlásuk fedezésére.

Elfogadták az idegenforgalmi törvényt is, a szakemberek szerint azonban nem felel meg a turizmus követelményeinek, és annak, hogy az iparág legkevesebb 10 százalékkal járuljon hozzá a bruttó nemzeti termékhez. Sikerül felújítani az állami légiforgalmi társaság, a TAROM légiflottáját, ami szintén szerepelt az ígéretek között. Több új repülő került a vállalat tulajdonába, a kormány lízingeléssel 27 új gépet kívánna beszerezni.

Örök ígéretek: sztrádák, regionális kórházak

Nem sikerül viszont a kormánynak elérnie az általa 5,5 százalékosra becsült gazdasági növekedést. Az Előrejelzési Bizottság szerint az éves gazdasági növekedés idén 4,5 százalékos lesz. Nem lett semmi a Szuverén Beruházási Alapból sem, az erre vonatkozó törvényt alkotmányellenesnek mondta ki a taláros testület. A kormánynak így sürgősségi rendelettel kell szabályoznia az alap jogi kereteit.

Váratnak magukra a regionális kórházak is. A kormány nyolc regionális és egy bukaresti országos kórház megépítését tervezi – ám a megvalósíthatósági tanulmánynak július elsejére el kellett volna készülnie, és ez nem történt meg.

Nem épülnek a megígért autópályák sem. A kormány a programjában három sztráda megépítését ígérte: a Marosvásárhely-Iași, a Temesvár-Bukarest és a Iași-Bukarest. Végül a parlamentnek kellett törvényben előírni a Marosvásárhely-Iași autópálya megépítését, mert eddig az ügyben semmit sem mozdított a kormány.

Törölnek-e további illetékeket?

A kormánykoalíció azt tervezte, hogy 2019-től adómentessé váljanak az orvosok jövedelmei is, mindeddig azonban semmit nem tett ebben az irányban. Levegőben maradt a gazdasági törvénykönyv is, amelynek az adótörvénykönyvből, az adóeljárási törvénykönyvből, a gazdasági társaságok létrehozására vonatkozó törvényből, az adócsalásra vonatkozó törvényből, valamint más gazdasági törvényekből kellene összeállnia. Vitáját már idén el kellett volna kezdeni a parlamentben – ez nem történt meg.

A kormányprogram ígéretei között szerepelt az adók és illetékek számának jelentős csökkentése. Így a magánszemélyeknek összese tíz adót kellene fizetnie, a cégeknek, vállalatoknak pedig negyvenet. Ennek már 2019. január elsejétől meg kellene történnie – erre viszont még nem történt semmiféle előkészület.

Kimaradt?