FRISSÍTVE - Nyugdíjtörvény: elfogadta az RMDSZ egyik fontos javaslatát a képviselőház

Elfogadta a munkaügyi miniszter az RMDSZ-nek a súlyos fogyatékkal élők nyugdíjazására vonatkozó javaslatát, így várhatóan a képviselőházi kormánytöbbség is meg fogja ezt szavazni a nyugdíjtörvény tervezetének kedd délután kezdődő cikkelyenkénti vitáján. FRISSÍTÉS: A képviselőház megszavazta az RMDSZ javaslatát.

Csép Andrea, a munkaügyi szakbizottság tagja a Maszolnak elmondta, az RMDSZ képviselői hétfőn és kedden is találkoztak Mihai Budăi miniszterrel. A tárgyalásokon a tárcavezető végül elfogadta azt a munkaügyi bizottságban korábban leszavazott az RMDSZ-es indítványt, amely rendezi a súlyos fogyatékkal rendelkező személyek nyugdíjazásának kérdését.

Csép Andrea emlékeztetett: az új nyugdíjtörvény egyik alapelve, hogy az a személy, aki minimum 15 évig nem járult hozzá a nyugdíjalaphoz, nem kaphat nyugdíjas státuszt. Ez alól csak a súlyos látási zavarokkal küszködők mentesülnek, számukra a teljes hozzájárulási időszak (35 év) kétharmadára (11 év és 8 hónapra) lerövidül a minimális hozzájárulási időszak. Az RMDSZ javaslata az volt, hogy súlyos látássérültek kategóriájába tartozzanak bele a súlyos fogyatékkal élők is.

A miniszterrel folytatott tárgyalásokon az RMDSZ fenntartotta a rokkantnyugdíjasokra vonatkozó másik javaslatát is. A törvénytervezet szerint az lehet rokkantnyugdíjas, aki nem érte el ugyan a standard nyugdíjkorhatárt (a nőknél jelenleg 63, a férfiaknál 65 év), rendelkezik a minimum 15 év hozzájárulásos időszakkal, és bizonyítani tudja, hogy megváltozott munkaképességű. Ezeknek a feltételeknek egyszerre kell teljesülniük. Az RMDSZ kérte a második feltétel törlését. „Nem tehet róla az a személy, aki 30 évesen leesik az állványról és elveszíti a munkaképességét” – magyarázta Csép Andrea.

Ezt az RMDSZ-indítványt azonban nem fogadta el a miniszter. „Azzal érvelt, hogy az új a szociális támogatásokat szabályozó új törvényben ezek az esetek le vannak fedve” – mondta a képviselő, hangsúlyozva, hogy az RMDSZ a cikkelyenkénti vitán fenn fogja tartani azt a javaslatát. Fenn fogják tartani azt az indítványukat is, hogy gyermeknevelési szabadságon lévő szülőknek ne csak 0,25 nyugdíjpont járjon, hanem 1 teljes nyugdíjpont. Ezt szintén leszavazta a munkaügyi bizottságban a kormánytöbbség, és a miniszter sem fogadta el.

A végszavazást a nyugdíjtörvény tervezetéről szerdán tartják a képviselőházban, amely döntő ház e jogszabály esetében. Ha nem támadják meg az alkotmánybíróságon, akkor az államfőhöz kerül kihirdetésre.

FRISSÍTÉS: Elfogadta cikkelyenként a képviselőház plénuma a nyugdíjtörvényt. A honatyák megszavazták az RMDSZ módosító javaslatát, és ismét befoglalták a nyugdíjas meghatározásába azokat a súlyos testi fogyatékkal élő személyeket, akik legalább a kötelező teljes hozzájárulás egyharmadát befizették.

A korábban a munkaügyi bizottság által elfogadott, majd visszautasított módosító javaslat 215 támogató szavazatot kapott a plénumban. Az elfogadott változat szerint "Nyugdíjas az a személy, aki jogosult a jelen törvény által szabályozott nyugdíjak valamelyikére, és legalább 15 évig fizette a nyugdíjjárulékot, illetve azon súlyos testi fogyatékkal élő személyek, akik teljesítették a teljes járulékfizetési időszak legalább egyharmadát". 

Kapcsolódók

Kimaradt?