Rekordhőség: 2024 lehet az eddigi legmelegebb év

A 2024-es volt az eddigi legmelegebb június – jelentette be hétfőn az EU klímamegfigyelő szolgálata. Ezzel folytatódik a rekordhőmérsékletek sorozata, és egyes kutatók szerint 2024. minden idők legmelegebb éve lehet – írja a Reuters alapján a News.ro.

Az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) havi közleményében azt írta, hogy összehasonlítva a korábbi évek azonos hónapjaival, 2023 júniusa óta minden hónapot az eddigi legmelegebbként jegyeztek. A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy 2024-ben a hőmérsékletek meghaladhatják a 2023-as rekordokat. A tavalyi év volt – a feljegyzések megkezdése óta – a legmelegebb év, miután az ember okozta éghajlatváltozás és az El Nino természetes időjárási jelenség együttesen rekordmagas hőmérsékletet eredményezett – mondták egyes kutatók.

Illusztráció | Fotó: Pexels-Pixabay

„Most úgy becsülöm, hogy körülbelül 95 százalék az esélye annak, hogy 2024 lehagyja 2023-at, és a legmelegebb év lesz az 1800-as évek közepén elkezdett globális felszíni hőmérséklet-mérések óta” – mondta Zeke Hausfather, a Berkeley Earth kutatója.

Az éghajlatváltozás idén már eddig is katasztrofális következményekkel járt világszerte. A múlt hónapban több mint 1000 ember halt meg a haddzs zarándoklat idején a kánikula miatt. Szintén a kánikula okozta haláleseteket regisztráltak Új-Delhiben – ahol példátlanul hosszú ideig tartó hőhullám tombolt–, és a Görögországban nyaralók körében.

Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Intézetének klimatológusa szerint „nagy az esélye” annak, hogy 2024. lesz a legmelegebb év. „Az El Nino egy természeti jelenség, amely jön és megy. Az El Ninót nem tudjuk megállítani, de az olaj, a gáz és a szén égetését igen” – jelentette ki. Az El Nino felmelegíti a Csendes-óceán keleti részén a felszíni vizeket, és növeli a globális átlaghőmérsékletet. Ez a hatás csökkent az elmúlt hónapokban, és a világ jelenleg semleges állapotban van a La Nina-típusú jelenség hatása előtt, mely hűvösebbet hoz. Ez várhatóan az év folyamán alakul ki.

A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátása az éghajlatváltozás fő oka. A globális felmelegedés csökkentésére tett ígéretek ellenére az országok eddig nem tudták közösen csökkenteni ezeket a kibocsátásokat, ami évtizedek óta folyamatosan emelkedő hőmérséklethez vezet. A június végéig tartó 12 hónapos intervallumban a globális átlaghőmérséklet a legmagasabb volt, amit valaha feljegyeztek, 1,64 Celsius-fokkal meghaladta az 1850. és 1900. közötti iparosodás előtti időszak átlagát – közölte a C3S.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?