banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Már nem tudjuk leállítani az óceánok melegedését a kutatók szerint

A világ óceánjainak hőmérséklete tavaly a legmagasabbra emelkedett, és ezzel a tengerek felmelegedése már ötödik éve döntött rekordot – írják az Advances in Atmospheric Sciences című folyóiratban közzétett tanulmányban.

Cseng Li-csing, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Légkörfizikai Intézet kutatója elmondta, hogy az óceánok felmelegedése kulcsfontosságú a klímaváltozás adatainak követésében, mivel a globális hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el.

„Az óceánok szabályozzák, hogy milyen gyorsan változik a Föld éghajlata. A bolygó múltjával vagy jövőjével kapcsolatos kérdésekre a válaszokat az óceánokban lehet megtalálni” – mondta.

Fotó: Unsplash

A tudós hozzátette: a szintén rekordmeleg 2022-es évhez képest a Föld óceánjainak a felszíntől kétezer méteres mélységig terjedő rétege nagyobb mennyiségű hőt nyelt el, mint ami 2,3 milliárd olimpiai úszómedence vizének felforralásához lenne szükséges. A tanulmány szerint 2023-ban az óceánok globális átlagos felszíni hőmérséklete az előző évhez képest 0,23 Celisus fokkal emelkedett.

A szakértők szerint az óceánok felemelegedése ebben az évszázadban visszafordíthatatlan folyamat, és ezen az sem tudna változtatni, ha jelentősen csökkenne a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége. Ennek megfelelően nem elegendő a karbonkibocsátás korlátozása, és a megújuló energiák használatának növelése, hanem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra is koncentrálni kell.

A kutatás azt is megállapította, hogy azokban a térségekben, ahol az óceánok vize magas sótartalmú volt, nőtt a sókoncentráció, ahol pedig alacsony volt, ott csökkent. Ez a tendencia szintén öt éve megfigyelhető. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a felmelegedő óceánokban csökken az oxigén mennyisége, és az elnyelhető szén-dioxid mennyiség is, ami súlyos következményekkel jár az óceánok ökoszisztémájára. A felmelegedő óceánok emellett az időjárást is befolyásolják, az atmoszférába kerülő extra meleg és nedvesség nagy esőzésekkel, széllel és áradásokkal járó viharokat okoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?