Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – közölte csütörtökön kiadott jelentésében az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata. Adatbázisuk szerint, ami 1850-ig nyúlik vissza, a korábbi januári melegrekordot 2020-ban mérték, írja a 24.hu portál.

Az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, 2023 volt a Föld legmelegebb éve. Ehhez hozzájárult az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Niño jelenség egyaránt. Tavaly június óta minden hónap a világ legmelegebb hónapja volt a korábbi évek azonos időszakához képest.

És nem csupán ez volt a legmelegebb január a feljegyzések szerint, hanem olyan 12 hónapos időszakon van túl az emberiség, amelynek hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti kor hőmérsékletét, amire referenciaként tekintünk – fejtette ki Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese.

Fotó: UnsplashHozzátette, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátását még idejében csökkentenénk, megállíthatnánk a globális hőmérséklet emelkedését. Ugyanakkor az óceánok globális felszíni hőmérséklete idén januárban szintén rekordmagas volt a rendelkezésre álló eddigi adatokkal összehasonlítva, tehát nincs könnyű dolgunk.

A cikk arra is kitér, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célul tűzte ki, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális felmelegedés átlépje a másfél Celsius-fokot, és ezzel elkerüljék a klímaváltozás súlyosabb és visszafordíthatatlanabb következményeit. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a globális hőmérséklet egy 12 hónapos időszakban meghaladta az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, ez még nem jelenti a párizsi klímacél megvalósításának kudarcát, mert a klímacél az évtizedek alatt mért globális átlaghőmérsékletre vonatkozik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?