Kutatás: a rovarölők miatt csökken a férfiak spermiumszáma

Azt már több kutatás bebizonyította, hogy az elmúlt évtizedekben világszerte csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma. Egy új vizsgálat most arra is rávilágítótt, hogy a folyamatban a rovarölő szerek is szerepet játszhattak – írja a ScienceAlert alapján a 24.hu portál.

A jelenlegi kutatás a téma legalaposabb szisztematikus vizsgálata, hiszen a szakértők 25 korábbi tanulmány adatait elemezték, a publikációk egy 50 éves periódust öleltek fel. A kutatók közel 1800 ázsiai, észak-amerikai, dél-amerikai és európai férfi adataihoz fértek hozzá, a kutatók a szerves foszfátok és N-metil-karbamátok hatásaira fókuszáltak. Ezek az általánosan használt rovarölők főként a neurotranszmitterek, például az acetilkolin lebontásában részt vevő enzimek gátlása révén mérgeznek.

Lauren Ellis, a Northeastern University munkatársa és a csapat tagja úgy nyilatkozott, „annak megértése, hogy a rovarölő szerek hogyan befolyásolják a spermiumok koncentrációját az emberekben, kritikus fontosságú, tekintettel arra, hogy mindenütt jelen vannak a környezetben, és dokumentáltan veszélyesek a reprodukcióra”. Hozzátette, a káros anyagok többnyire a szennyezett élelmiszerek és víz révén érik el az embereket.

Fotó: Adobe Stock

„Bárhogyan is néztük, a kisebb vagy a nagyobb tanulmányokat, a rovarölő szereknek való fokozott kitettség és a spermiumok koncentrációjának csökkenése között konzisztens összefüggés volt” – mondta Melissa Perry, a George Mason Egyetem szakembere.

Az alacsony hímivarsejt-szám és a férfiak egészségét befolyásoló egyéb tényezők, például bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázata között már korábban kapcsolatot találtak. Két tényező összefüggése azonban még nem bizonyítja, hogy az egyik felelős a másikért.

A kutatók tapasztalatai szerint nehéz egyetlen biológiai hatásmechanizmust meghatározni, amely megmagyarázza a káros összefüggéseket, mivel az érintett vegyületek sokféleképpen mérsékelhetik a spermiumok koncentrációját. A csökkenésben egyéb faktorok, például a légszennyezés és a mobiltelefonok is szerepet játszhatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?