A járványhelyzet hatására a szexuális vágy is lankad: így élessze újra

A Kinsey Intézet nemrégiben kutatási adatokat közölt arról, hogyan hatott a járvány a házasságok minőségére. A megkérdezett házaspárok 24 százaléka arról számolt be, hogy kevesebb lett otthon a szex, mint a járvány előtt, a nők 17 százaléka pedig azt is elpanaszolta, hogy szexuálisan és érzelmileg is kielégítetlenebb, mint a vírus előtt volt. Más kutatások arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírushelyzet kapcsán a párok jelentős része több konfliktust él át, mint korábban, írja a divany.hu portál.

A szex nem az ágyban kezdődik. A jó együttlét alapjait és a vágyat a társak nap közben építgetik – és szintén hétköznapi párbeszédeikkel rombolják le a „ne tedd oda, miért mostad ki, miért nem mostad el, hagyj dolgozni, megnézted a leckéjét, elegem van, hogy ezt sem tudod elrakni magad után...” mondatokkal. Az önostorozás és/vagy a partner folyamatos ekézése az egyik legnagyobb vágygyilkos, és erre muszáj jobban odafigyelni, amikor az egész napos otthonlétben egymás idegein taposnak az emberek.

Tervezés

Komolyan kell venni a szexet, érdemes az aktusnak rendszeres helyet szorítani a hetirendben. Amikor a körülöttünk lévő világ ennyire felborul, fontos, hogy a számunkra legfontosabb dolgokban legalább tartsunk sort. Kutatások szerint azok a párok, akiknek az életében hosszabb távon is kielégítő mennyiségben van jelen a szex, azt is mondják, hogy a szexuális életüket nem feltétlenül a spontaneitás jellemzi.

A szexet életkortól, gendertől és irányultságtól függetlenül ugyanaz a néhány dolog teszi megfelelővé: a kommunikáció, az empátia, az intimitás és az, hogy ha szexre kerül a sor, a feleknek ki kell kikapcsolniuk és jelen kell lenniük. A hosszú távon is jó szexszel büszkélkedő párok úgy néz ki, fittyet hánynak a spontaneitásra és inkább terveznek, mert a jó szex nem mindig történik meg csak úgy. Ilyen nehéz időkben pedig különösen nem. 

Fotó: Pexels

Újdonságkeresés

Míg egy bizonyos pontig teljesen normális, hogy a jelen helyzetben csökken a szexuális vágy, azért igenis van mit tenni annak érdekében, hogy ne tűnjön el teljesen. A tudomány jelenlegi állása szerint az egyik legjobb vágypörgető az újdonság, ami akkor is fel tudja pezsdíteni a szexuális életet, ha az újítás nem az ágyban történik. 

A szex felpezsdítésének egyik legjobb módja a közös élményszerzés és az, ha a partnert nagyon más, vagy épp neki nagyon testhezálló tevékenység közben láthatja az ember. A járványhelyzetben is van lehetőség közös tevékenységekre: szabad téren sportolhatnak, kirándulhatnak, biciklizhetnek . A sport ráadásul számos kedvező hatása mellett a tesztoszteronszintet is képes pozitívan befolyásolni, vagyis a párkapcsolati vonatkozáson túl is lehet szexserkentő szerepe. A közös tevékenység az intimitást és elköteleződést is erősíti, miközben leszámol az unalommal, és a partnereket egy addig ismeretlen és izgalmas oldaláról segíthet bemutatni.

Stresszlevezetés

A szexet nyugalmi állapotban kívánJa meg az ember. Egy fárasztó munkanap végén nem olyan egyértelmű a megkönnyebbülés, főleg, ha össze is folynak a napok, mert munka és magánélet egy helyen és egy időben zajlik. Ahhoz, hogy a test át tudjon váltani a nyugalmi állapotra, segítenI kell neki. Egy kiadós futás vagy más mozgás, egy forró fürdő vagy egy vicces film sokat segíthet, hogy enyhüljön a mellkastáji vagy gyomor körüli nyomás és lassan teret nyerhessen a szexuális vágy is.

Kapcsolódók

Kimaradt?