A gyakori szex javítja a spermiumok genetikai minőségét

A férfi meddőség kutatásának legújabb eredményei szerint minél több szexben van része egy férfinak, annál termékenyebb. 

A Sydney Egyetem kutatásának eredményeit a vital.hu idézte. E szerint a gyakori szexuális élet javítja a spermiumok genetikai minőségét, ez pedig egyes pároknál a régóta várt fogantatáshoz vezet.

A férfiak egyötödének hímivarsejtjeiben fordul elő komolyabb DNS-károsodás. Ilyen esetekben bevett szokás, hogy a meddőségi kezelést végző szakorvos azt javasolja a babát tervező férfiaknak, hogy két-három napig tartózkodjanak a szextől, mert ez növeli a spermiumok termelődését.

Ugyanakkor a legújabb kutatás eredményei azt sugallják, hogy azon férfiak esetében, akiknek megfelelő mennyiségű, ám rossz minőségű spermájuk van, a gyakoribb szex javíthat a sejtek genetikáján. A genetikailag károsodott spermiumok csökkenthetik a petesejt megtermékenyítésének esélyét, valamint olyan magzat kialakulását okozhatják, amely nem tud megfelelően beágyazódni vagy méhen kívül ágyazódik be.

Az eredmények ekkor azt mutatták, hogy a naponta szexelő férfial spermiumaimainak a száma ugyan majdnem egyharmadára csökkent, de ezzel együtt a genetikai károsodások aránya is kisebb lett, átlagosan 12,8 %-kal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?