A marihuána a spermiumok ellensége

Az elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás és a túl szűk alsónadrág viselése nem, de a marihuánás cigaretta fogyasztása károsan hat a férfiak termékenységére, állapította meg egy átfogó tanulmány. A Daily Mailen megjelent cikk szerint a kutatók azt vizsgálták, milyen hatása van a férfiak életmódjának a spermiumokra.

E szerint a hamrmincadik életévük előtt rendszeresen marihuánás cigarettát fogyasztó férfiak szervezete kétszer akkora valószínűséggel termel életképtelen hímcsírasejteket, mint azokénak, akik nem füveznek. A sheffieldi és a manchesteri egyetem szakértői szerint a marihuánás cigaretta fogyasztása akár a férfiak terméketlenségéhez is vezethet, mert hatására módosul a spermiumok alakja és mérete.

A marihuánában található vegyi anyag lehet felelős a hímcsírasejtek károsodásáért, hiszen a csak dohányalapú cigarettát szívók körében nem volt kimutatható a negatív hatás – olvasható a tanulmányban.

A felmérés során 2249 férfitől vettek mintát Anglia különböző meddőségi klinikáin. A fiatalokra való erőteljesebb hatást a szakértők azzal magyarázzák, hogy valószínűleg gyakrabban és nagyobb mennyiségben használták a szert. A tanulmány készítőit meglepte, hogy azoknál a férfiaknál, akik nyáron adtak le mintát, erőteljesebb volt a káros hatás.

Dr. Allan Pacey, a sheffieldi egyetem vezető antropológusának feltételezése szerint ez a napfény miatt is lehet, hiszen a hosszabb nappalok hatással vannak a hormonokra és a szervezet D-vitamin-szintjére is.

Kimaradt?