Felpezsdítené a szexuális életét? A szexuálpszichológus kipróbált és bevált technikákat javasol

Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus egyik nemrégiben készült blogbejegyzésében hat olyan tudományosan is igazolt, ugyanakkor a gyakorlatban is kipróbált és bevált technikát gyűjtött össze, amikkel jól kezelhetők a szexuális élet egyes zavarai, írja a divany.hu portál.

Rugalmasan kezelni a szex definícióját

Sokan úgy vélik a szex kizárólag a behatolásos együttlét. Kutatások viszont kimutatták, hogy kapcsolat mutatható ki a szex ilyetén értelmezése és a szexuális elégedetlenség közt, különösképpen az életkor előrehaladtával. Hiszen, ahogy idősödik az ember, elképzelhető, hogy kevesebbszer van behatolásos szex – ezzel önmagában még nem is lenne probléma. Ha ugyanakkor az összebújásokat, orális szexet vagy más hasonló kellemességet eleve nem sorol a szexuális tevékenységek közé, könnyen úgy érezheti, hogy szexuális élete menthetetlen. 

Ha azonban az ember szexnek tekint más szexuális jellegű, örömet okozó tevékenységeket is, lehetőséget teremt az intimitás megélésére akkor is, ha nem a szó hagyományos értelmében vett közösülés van terítéken. Ebből kevesebb stressz, kevesebb frusztráció és határozottan több (bár nem feltétlenül behatolásos) szex következik. 

Szexjátékokkal kísérletezni

Ha újdonságot és egy kis színt szeretne vinni a szexuális életébe, vagy, ha kikerülné azokat az időszakokat, amikor egy hosszú távú kapcsolatban éppen nem ég ezer fokon a másik iránti vágy, akkor érdemes szexjátékokhoz nyúlnia. Arról nem is beszélve, hogy ezek az eszközök tudományosan igazolt segítséget nyújthatnak bizonyos szexuális problémák kezelésében: segíthetnek szabályozni az orgazmust (ezzel akár a korai ejakuláció is megelőzhető) és jobban megismerni a testet is: rendszeres gyakorlással hamar a végére járhat, hogy mi az, ami igazán jólesik a testének. 

Fotó: Pexels | Andrea Piacquadio

Megtanulni jelen lenni a pillanatban

A szexuális problémák jelentős része abból fakad, hogy szex közben zavaró gondolatok vagy külső tényezők vonják el a figyelmet. Esetleg – mint az egyébként szintén gyakran megesik – eleve nem is igazán sikerült megérkezni az együttlétbe. Az ilyen jellegű nehézségek kezelésének egyik remek módja lehet a különböző mindfullness technikák alkalmazása, vagyis az, hogy kellő időt szánjon az együttlétre, és olyankor vágjanak bele párjával, amikor nem kell attól félni, hogy megzavarhatják, vagy más probléma adódik. Az előjáték szintén nem olyasmi, amit meg lehetne spórolni, ráadásul a befektetett energia később többszörösen megtérül: könnyebb megérkezni, ha a testnek, léleknek is hagy elegendő időt, hogy apa- vagy épp anyaszerepből szeretőüzemmódra álljon át. 

Figyelni a részletekre is

Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik a szexben is ügyelnek a részletekre, nagyobb eséllyel számolnak be rendszeres és kielégítő szexuális életről, mint azok, akiket nem igazán érdekelnek a nüanszok. Valószínűleg azért, mert a szex előkészítése, a megfelelő környezet biztosítása (kellemes, hangulatos szoba, zene, esetleg valamilyen csábos viselet) szintén a megérkezés egy módja: segít tudatosítani, hogy itt most valami fontos, sőt különleges dolog van készülőben. Ha ügyel a részletekre, azt is jobban megfigyelheti, hogy partnerét mi indítja be, mik azok a részletek, amik segítenek neki is hangulatba jönni, és esetleg mi az, amit nem kellene mindenáron erőltetni. Nagyon fontos persze az is, hogy ne vigye túlzásba az összpontosítást, legalábbis ne engedje, hogy a tökéletességre való kényszeres törekvés tönkretegye az alkalmat.

Szorgalmasan végezni a Kegel-gyakorlatokat is 

Kutatások igazolják, hogy a medencefenék izmainak rendszeres erősítése mind a nők, mind a férfiak esetében rendkívül pozitív hatással van a szexuális egészségre. A nők esetében olyan pozitív hozadékkal kell számolni, mint a szex közbeni fájdalom csökkenése, a növekvő vágy, vagy épp a javuló orgazmuskészség. Férfiak esetében szintén nem elhanyagolhatók az előnyök: fejlődik, stabilabb és erősebb lesz az erekció és jobban kontrollálható a magömlés is ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres alkalmazásával.

Ugyanis a vizelettartási problémák mellett az enyhébb fertőzések is jó hatásfokkal kezelhetők általa, mert a rendszeres átmozgatás javítja a vérellátást, ami segít megőrizni a hüvely természetes védekezőképességét. Fontos viszont, hogy a hatás eléréséhez rendszeresen és főleg helyesen kell kivitelezni a gyakorlatokat, így mielőtt belevágna, érdemes lehet kicsit alaposabban is utánanézni, hogy működik.

Szeretni a testét

Azok a nők és férfiak, akiknek negatív a testképük, akik elégedetlenek a külsejükkel, nagyobb eséllyel szenvednek szexuális problémáktól, mint azok, akik teljesen rendben vannak magukkal. Ahányan vagyunk, annyiféle testben élünk, és semmi okunk arra, hogy egyikről vagy másikról azt gondoljuk, nem elég szép. Ha sikerül úrrá lenni ezeken a nehézségeken, nőhet az önbizalma, ez pedig az egyik legrövidebb út a különböző szexuális problémákon való túllendüléshez. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?