Ritkán használja az autóját? Indulás előtt vizsgálja meg ezeket az alkatrészeket

Ha ritkán használja az autóját, de szeretné, hogy hosszú távon is működőképes maradjon a jármű, van néhány terület, ami kiemelt törődést igényel még akkor is, ha a járgány gyakorta a ház előtt parkol. A divány.hu portál a Popular Science alapján gyűjtötte össze a leglényegesebbeket.

Mivel az autó egy gép, rendszeres működtetésre tervezték. Ez azt jelenti, hogy hetente minimum 20-30 percet fontos volna vezetni, hogy a sofőr elkerülhesse a legtöbb problémát. A Popular Science megvizsgálta, milyen alkatrészekkel gyűlhet meg a sofőr baja, illetve hogyan előzheti meg a gyakori hibaforrásokat akkor is, ha keveset ül a volán mögé.

Fék

Ha az autó ki van téve az időjárás viszontagságainak, a féktárcsák a nedvesség hatására rozsdásodni kezdhetnek, ami az indítást követő első fékezéseknél pulzálást, remegést is okozhat. Ezt a legtöbb esetben viszonylag egyszerű orvosolni. A teendő csupán annyi, hogy fokozatosan fékezve, tehát nem hirtelen tövig taposva a pedált, néhányszor megállítja az autót a sofőr.

Gumik

Amikor az autó sokáig nem mozdul, a gumiabroncsok eldeformálódhatnak. Ennek elkerüléséhez gondoskodjon róla, hogy a nyomás elérje a gyártó által engedélyezett maximális értéket. Figyeljen arra is, hogy a következő parkolásnál a gumik ne ugyanazon a részen álljanak, ahol korábban.

Klíma

Még ha nincs is túlzottan meleg, időnként járassa a klímát, hogy mozgásba lendüljön az olaj a rendszerben, különben kiszáradhatnak a tömítések és kiengedhetik a klímagázt. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy elszaporodhatnak benne a baktériumok és a gombák, ezért érdemes évente fertőtleníteni.

Akkumulátor

Az akkumulátor vezetés közben tölti magát, rendszeres használat nélkül azonban magától is lemerülhet, ezért előfordulhat, hogy nem tudja beindítani az autót az indulni készülő. A folyamatot csak még inkább felgyorsítja, ha rövidebb távokon közlekedik, az akkumulátor rég nem volt cserélve vagy egy olcsóbb modellről van szó. Ha fel akar készülni erre, nem árt, ha felszerelkezik egy indítókábellel (más néven bikakábellel), illetve egy hordozható töltővel.

Fényezés

Az egy helyben rostokoló autó tisztogatása időpazarlásnak tűnhet, pedig nem az. Bár az eső lemoshatja róla a port, egyes makacs szennyeződések, mint a fák gyantája vagy a madarak ürüléke felhalmozódhatnak rajta és kárt tehetnek a fényezésében. Éppen ezért, ha megoldható, tanácsos fedett helyen parkolni, vagy legalább alkalomadtán áttörölni az autó külsejét egy puha szivaccsal.

Pollenszűrő

A pollenszűrű feladata, hogy az utastérbe beáramló levegőt megszűrje a portól, pollenektől és egyéb szennyeződésektől, ám ha eltömődik, az a légmozgás útjában áll és a klíma hatásfokát is rontja. Ennek megelőzéséhez fontos tisztán tartani a szélvédő előtti vízelvezető csatornát. Persze a cserét itt sem lehet a végtelenségig halogatni. Hogy pontosan mikor válik esedékessé, annak szerepelnie kell az autó kézikönyvében.

Kézifék

Ha régi a kocsi, a kézifék huzaljai mostanra elég rossz állapotban lehetnek, ezért számolnia kell vele, hogy eljön a pillanat, amikor beragad a fék. Ez ellen mindössze annyit tehet, hogy az autó normál üzemeltetése során rendszeresen használja a kéziféket.

Napfénytető

Nem minden autóban van napfénytető, de amelyikben igen, azzal foglalkozni kell, a szélein lévő csatornák ugyanis eldugulhatnak, ha pedig a törmelék széthúzza a gumikat, a víz utat találhat az utastérbe. Ezért ügyeljen rá, hogy ne halmozódjon fel a kosz ezekben a csatornákban, és szükség esetén cserélje le a tömítéseket.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?