Kíváncsi, hogy mennyire pszichopata a macskája? Töltse ki ezt a kérdőívet

A tudósok által kidolgozott kérdőív a gazdikat eligazíthatja azzal kapcsolatban, hogy macskájuk hol helyezkedik el a pszichopátia triarchikus modelljeként ismert skálán. Ez a modell a merészség, az aljasság és a gátlástalanság szintjét méri, hogy kiderítse az általános pszichopata hajlamokat, írja az origo.hu portál.

A kérdőív, amely rávilágít a CAT-Tri+ mérés eredményére, fellelhető a világhálón.Journal of Research in Personality folyóiratban publikált tanulmány szerzői remélik, hogy a pontszám ismerete javíthatja az ember-macska kapcsolatokat. "A macskáink és a személyiségükben mutatkozó különbségek inspiráltak bennünket, hogy elkezdjük ezt a kutatást" – mondta Rebecca Evans pszichológus, a Liverpooli Egyetem munkatársa a Motherboardnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Fotó: Unsplash | Dmitry Ulitin

Hozzátette, "engem személy szerint az is érdekelt, hogy a pszichopátia észlelése vajon hogyan befolyásolhatja a macska-gazdi viszonyt; Gumball macskám például viszonylag magas pontszámot ér el a gátlástalanság skáláján, ami azt jelenti, hogy elég hangos, közelségkereső és izgatott tud lenni".

A kérdőív kérdései többek között arra vonatkoznak, hogy a házikedvenc mennyire kalandvágyó a felfedezés során, hogyan reagál a veszélyekre, hogyan reagál más macskákra, szüksége van-e állandó stimulációra vagy sem, és mennyire tartja be a házirendet. A teszt kapcsolódó viselkedésformákat – beleértve a hirtelen hangulatváltozásokat, az új emberekkel szembeni agressziót és a simogatásra adott reakciókat – szintén feltárja. Más tényezők is szerepelnek benne, mint például az emberbarátság és az állatbarátság mérése, amelyek segítenek megérteni a háziállat és a gazda kapcsolatát.

A tanulmány végső célja, hogy jobban megértsük a macskáinkat. Azoknak az állatoknak, amelyek például magasabb pontszámot érnek el a merészség skálán, előnyös lehet, ha több időt tölthetnek a karmuk élezésével vagy az akadályokon mászva. A kutatócsoport abban reménykedik, hogy egy ehhez hasonló pszichológiai vizsgálat segíthet azonosítani a macskák nemkívánatos viselkedését, így a gazdik ennek megfelelően módosíthatják a környezetüket vagy nevelésüket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?