Ezért alakulhatnak ki vérrögök az AstraZeneca oltás mellékhatásaként

Cardiffi és amerikai kutatók jöttek rá arra, mitől alakulhatnak ki vérrögök az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának beadása után. Hogy mindezt kideríthessék, részletesen mutatták be, hogyan vonzódnak a vérben lévő fehérjék az oltóanyag főbb összetevőihez  – írja a BBC cikke alapján a telex.hu portál. 

A kutatók már korábban is rájöttek arra, hogy az adenovírusnak köze lehet a vérrögképződéshez, ezért krio-elektronmikroszkópiával molekuláris részletességű felvételeket készítettek az adenovírusról. Tanulmányuk szerint az adenovírus külső felszíne úgy vonzza a négyes fehérjét, mint a mágnes.

Fotó: Unsplash

Az AstraZeneca vakcinájának hosszú és szövevényes története áprilisban vett újabb váratlan fordulatot, az EMA ugyanis a hónap elején bejelentette, hogy a vakcina beadása után előfordulhat alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögképződés, így azt nagyon ritka mellékhatásként érdemes lehet feltüntetni.

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is több az előnye, mint a hátránya, és az elérhető információk alapján valóban úgy tűnt, hogy elenyésző kockázatról van szó.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?