A légszennyezettség csökkenti az agyi tevékenységet

Negatívan hat az agyműködésre a légszennyezettségnek való rövid ideig tartó kitettség is, állapították meg ausztrál kutatók, akik jelentős, a szálló por okozta memóriaromlást mutattak ki.

A National Bureau of Economic Research című tudományos folyóiratban kedden bemutatott tanulmány elkészítéséhez az agyat tréningező telefonos applikáció, a Luminosity adatait használták a tudósok, így mérték a felnőttek teljesítményét, akik a levegőben lévő változó mértékű szállópornak (PM2.5) voltak kitéve.

Fotó: Pixabay

"Arra jutottunk, hogy a közepesen magas szintű szállópor hatására csaknem hat pontot veszítettek az elérhető százból" - mondta Andrea La Nauze, a UQ vezető kutatója. Kiemelte, hogy bár a PM2.5 hosszú távú egészségügyi hatásait széles körben vizsgálják, ez az első alkalom, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen azonnali hatása van a szálló pornak a kognitív képességekre. A vizsgált játékok hét kognitív funkciót céloztak meg: a memóriát, a verbális képességeket, a figyelmet, rugalmasságot, a matematikai képességeket, a gyorsaságot és a problémamegoldó képességet.

Leginkább az ötven év alattiaknál látványos a hatás

Leginkább az 50 év alattiaknál jelentkezett a légszennyezettség hatása. "Valójában ha 30 év alatti vagy és ilyen mértékű légszennyezettségnek vagy kitéve, a kognitív képességeid olyan mértékben csökkennek, mintha 15 évet öregednél" - hangoztatta La Nauze. A kutatás új fényt vet a klímaváltozás gazdasági hatására, hiszen a légszennyezettséget összekapcsolja a dolgozók termelékenységével. Az eredmények szerint. Ennyit termelnek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká és súlyosabbakká váló bozóttüzek is, de az ausztrál városok PM2.5 szintje elérheti akár a 150 mikrogramm per köbmétert is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?