Évente 3,3 millió ember hal meg a szennyezett levegő miatt

A szennyezett levegő által kiváltott szívinfarktusban, agyvérzésben, tüdőrákban és más légzőszervi betegségekben évente 3,3 millió ember hal meg - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A német, ciprusi, amerikai és szaúd-arábiai tudósok arra figyelmeztettek a Nature tudományos lapban publikált tanulmányban, hogy ez a szám 2050-re több mint a kétszeresére nőhet, ha változatlanok lesznek a körülmények.

"A légszennyezés rendkívül halálos, és alulbecsüljük az általa okozott károkat. A rossz levegőtől többen halnak meg, mint a HIV-ben és maláriában összesen" – mondta Jos Lelieveld a német Max Planck Kémiai Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Vizsgálatuk eredménye összhangban van a korábbi, kevésbé részletes tanulmányokban közölt becslésekkel.

Vannak olyan országok, ahol a légszennyezés a vezető halálok. Ennek az elsődleges oka a fával és a szénnel való főzés és fűtés. A fa és a szén használata rengeteg füstöt termel, és Ázsiában emiatt nagyon sokan idő előtt meghalnak. Kína a legszennyezés fő vesztese, évente 1,4 millió ebből eredő halálesettel. India a második 654 ezerrel, aki Pakisztán követ 110 ezerrel.

A vizsgálat egyik meglepő következtetése, hogy az agráripar nagy mértékben hozzájárul a légszennyezéshez Európában, az USA-ban, Dél-Korában, Japánban és Oroszországban. A műtrágyából származó ammónia a környezetben található szulfátokkal és nitrátokkal keveredve okoz gondot. 

"A világ összes korai halálesetének 6 százalékát a légszennyezés okozza" - kommentálta a tanulmányt  Jason West környezettudós az Észak-Karolinai Egyetemről, aki nem vett részt a kutatómunkában.

Kapcsolódók

Kimaradt?