Magyar találmány győzheti le a szmogot

A levegő szennyezettsége hosszú ideje állandó probléma a nagyvárosokban. Erre kínál ütőképes megoldást a magyar fejlesztésű Biolamp, amelyet Horváth Péter talált ki a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójaként.

Maga a világítás LED-ek segítségével történne, a lényegi rész működési elve pedig a következő: a lámpának két szára van, amelyek közül a felsőn áramlana be a szennyezett levegő egy ventilátor segítségével, hogy aztán egy algákat tartalmazó folyadékba jusson - írja a Pozitív Nap. Ez a folyadék egy pumpának köszönhetően folyamatosan körkörösen keringene, így az algák nagyobb hatásfokkal tudják felszívni a szén-dioxidot.

Az oxigén a lámpa másik szárán távozna, emellett az algák biomasszát is előállítanának, amit környezetbarát autók használhatnának fel üzemanyagként - de maga a lámpa is ezzel működne. A biomasszát föld alatti csövek segítségével juttatnák el a legközelebbi töltőállomáshoz, majd a lámpát újra feltöltenék algákkal.

Maga az ötlet 2010-ben született egy nemzetközi pályázatra, de sajnos a megvalósításig egyelőre prototípus szintjén sem jutott el. Horváth Péter elmondta nekünk, hogy eddig egy komolyabb befektetési ajánlatot kaptak egy kanadai cégtől, de az általuk ajánlott szerződésnek is voltak problémás részei, így az együttműködés végül nem jött létre. Azóta pedig nem jelentkezett más cég.

A média először 2011-ben kapta fel a projektet, néhány hete pedig ismét elkezdtek foglalkozni vele. Ennek köszönhetően jött néhány újabb érdeklődő is, de az ötletgazda célja most elsősorban az, hogy profi mérnők- és biológuscsapat bevonásával fejlessze tovább a tervet. Mi mindenesetre nagyon örülnénk neki, ha a közeljövőben ezek a lámpák dominálnák Budapest utcaképét.

Kimaradt?