Ön kiskedvencével együtt alszik? Előnyei és hátrányai is lehetnek ennek a szokásnak

Amikor a háziállatokkal való alvásról beszélünk, nem csak azt érdemes figyelembe venni, hogy az ember mennyire tud jól aludni mellettük, hanem azt is, hogy az állatnak jó-e egyáltalán ez a tevékenység – mondta Dr. Dana Varble állatorvos a CNN-nek. Az állatok, amik a gazdájukkal alszanak sokkal jobban megbíznak a kézben, ami eteti őket, és sokkal szorosabb a kapcsolatuk a gazdájukkal, írja a telex.hu portál.

Nagy dolog, ha egy állat annyira biztonságban érzi magát valaki mellett, hogy átvált a legsebezhetőbb élethelyzetbe, és elalszik. Emellett a közös szundinak jótékony hatása van az állat oxitocin- és dopaminszintjére, amiket gyakran csak boldogsághormonoknak hívnak.

Az azonban fontos, hogy nem minden állat való az ágyba. Varble szerint csak a kutyák és macskák, bár van egy-két kivétel. Viszont nem érdemes vagy szabad az ágyba engedni a speciális környezeti igényű hüllőket, az apróbb rágcsálókat. Illetve azokkal a kutyákkal sem érdemes együtt aludni, amelyek hajlamosak szorongásra: nekik meg kell tanítani, hogy mondjuk a ház egy pontján elkerített kennel biztonságos hely számukra.

Fotó: Unsplash | Alexandru Zdrobau

Egy amerikai háziállatokkal foglalkozó szervezet 2012-es felmérése szerint a kistestű kutyák 62 százaléka, a közepesek 41 százaléka, és a nagytestű kutyák 32 százaléka a gazdája ágyában alszik. A macskák 62 százaléka felnőttekkel, 13 százaléka gyerekekkel alszik.

Az embernek kevésbé jó

Két okból lehet rossz, hogy az ember egy kutyával vagy macskával alszik. Az első az allergia. Szakértők szerint az asztmásoknak nem lenne szabad beengedniük az állatokat a hálószobába, az emberek nagy része viszont még akkor sem zavarja ki a háziállatokat a hálóból, ha kiderül, hogy allergiás a kiskedvencre.

Emellett egy állat befolyásolja az alvásminőséget. Azok, akik alvászavarral vagy más, alvással kapcsolatos nehézségtől szenvednek, jobb ha nem alszanak kisállattal, mert azok gyakran hangoskodnak, mocorognak álmukban, ami kirángathatja az embert a mélyalvásból. Amikor az alvásciklus megakad, mert felriadunk, az agy nem tudja tovább javítani a sejtjeit, elraktározni az emlékeket és új információkat, és a test nem lesz elég kipihent.

Sok állat az emberekhez hasonlóan horkol, és ugyan a kutyák általában átalusszák az éjszakát, a macskák gyakran aktívak éjszaka. Persze vannak olyanok, akiknek a ritmusos szuszogás segít az alvásban. A Mayo Clinic egy kutatás során 40 jelentkező és azok állatainak alvását vizsgálta meg, és arra jutott, hogy ha egy kutya van a szobában, akkor akár javulhat is az alvásminőség, de ha az állat az ágyban van, akkor inkább romlik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
 

 

Vágólapra másolva
 

Kapcsolódók

Kimaradt?