Kutyákat, macskákat és szárnyasokat oltanak be Kovászna megyében

Oltókampányba kezdett a Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság, felhívást intézve a kutya-, macska- és madártulajdonosokhoz, hogy vigyék el állataikat oltásra, ellenkező esetben megbírságolhatják őket. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott vasárnapi közleményben az állategészségügyi igazgatóság arról tájékoztat: a Kovászna megyében élő kutyák kevesebb mint 50 százalékát oltották be tavaly veszettség ellen, a macskák esetében ez az arány pedig 10 százalék alatti.

A közlemény szerint a körzeti állatorvosok azokon a településeken kezdik el a vakcinák beadását, ahol tavaly nagyon alacsony volt a beoltási arány. Az idézett dokumentum arra figyelmeztet: aki nem viszi el a tulajdonában lévő állatot beoltatni, 600 és 1 200 lej közötti bírságra számíthat.

Azoknak a kutyáknak, amelyek először kapnak veszettség elleni vakcinát, mikrochipet ültetnek be, féregtelenítik, kiállítják az oltási könyvecskét, adatait pedig bevezetik az országos elektronikai rendszerbe. Mindez átlagosan 30 lejbe kerül kutyánként. Ha a kutyának már van mikrochipje, akkor az oltás, féregtelenítés és az adatok frissítése történik meg, ennek ára átlagosan 10 lej kutyánként. Macskák nem kapnak mikrochipet, sem pedig oltási könyvet, ezért esetükben jóval olcsóbb az eljárás. Az oltókampány február 28-áig tart. 

A madarak esetében a beoltás költsége nem haladja megy az egy lejt madaranként. Beoltásuk különösen indokolt, mivel az ország több régiójában baromfipestis-gócok jelentek meg, és a Kovászna megyében lévő szárnyasok kevesebb mint fele kapott vakcinát ezen betegség ellen, ha pedig felüti a fejét a fertőzés, nagy pusztítást okoz - olvasható a közleményben. 

Kimaradt?