Kutya- és macskatartásban Románia az Európai Unió éllovasa

A hazai kutya- és a macskapopuláció létszáma is meghaladja a 4 milliót.

Az Európai Unión belül Romániában a legnagyobb azon háztartások aránya, ahol kutyát vagy macskát tartanak. Az Európai Állateledel Ipar (FEDIAF) nevű szakmai szervezet adatai szerint nálunk ez az arány kiemelkedően magas, 42 százalék. Nagy állatbarátok még a lengyelek és a csehek, ahol a családok 42, illetve 41 százalékának van házi kedvence.

A rangsor végén Görögország, Svédország, Norvégia és Ausztria áll, 14, 16, illetve 17-17 százalékkal. Magyarországon 31 százalék a kutyás/macskás háztartások aránya. A legtöbb EU-tagállamban az állattartó háztartások aránya 20 és 28 százalék között van.

Annak, hogy Romániában ilyen magas a kutyát vagy macskát tartó családok aránya, demográfiai okai vannak. Az Európai Unióban nálunk a legnagyobb a falusi lakosság aránya, s faluhelyen szinte minden portán van kutya, illetve macska, gyakran több is. Ezeket jellemzően nem házi kedvencként, sokkal inkább haszonállatként tartják, ennek ellenére megjelennek a FEDIAF statisztikájában.

A nálunk sokkal polgáriasultabb és magasabb szinten urbanizált nyugati országokban kutyát és macskát főleg házi kedvencként tartanak az emberek, nem pedig házőrzésre, illetve egerészésre, ezért lényegesen alacsonyabb az állattartó háztartások száma.

Az FEDIAF 4,15 milliósra becsüli a romániai kutyapopulációt. Macskából még több, 4,32 millió van. Más, házi kedvencként tartott állatból lényegesen kevesebb van: madárból 290 ezer, díszhalból 90 ezer, kistestű emlősökből 91 ezer, hüllőből pedig 31 ezer.

Romániába viszonylag későn gyűrűzött be a házi kedvencek divatja, a járvány azonban nagy lendületet adott neki. Az állateledel és felszerelés piaca 23 százalékkal bővült tavaly, átlépte a 3 milliárd lejes határt. A szakemberek idén is kétszámjegyű növekedésre, 3,6 milliárd lejt meghaladó forgalomra számítanak.

A házi kedvencként tartott állatok népszerűsége országonként nagyban változik, aminek főleg kulturális okai vannak. Míg idehaza a kutya-macska arány kiegyenlített, addig Franciaországban utóbbiakból 15 millió van, kutyából azonban csak feleannyi. Spanyolországban pontosan fordított az arány, míg a legnagyobb madárrajongók az olaszok. Itáliában 12,8 millió papagájt, kanárit és más tollas jószágot tartanak háznál, s hüllőfélékből is rengeteg van, 1,4 millió egyed.

(Nyitókép: Pixabay)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?