Udvaron tartja a kutyáját vagy a macskáját? Biztosítson számára szalmát és meleg ólat

Székelyföldön ma is elterjedt szemlélet, hogy „az állatnak kint a helye”, így gyakran látni a falusi portákon didergő macskákat, láncra vert, fagyoskodó kutyákat a téli mínusz fokokban. Miként kell eljárnia a felelős állattartónak? Szükség van láncra, szűk kennelre, elegendő a napi egyszeri, szerény étkeztetés, illetve a nyitott, rideg ól? Balog-Pal Barna állatorvost kérdeztük.

Állatorvosként mindig figyelmezteti a gazdákat, ha láncra vert vagy apró kennelbe zárt kutyákhoz hívják, hogy a felelős állattartás nem tévesztendő össze az állatkínzással. Hiszen az udvaron tartott állatoknak igényük van: a mozgás, élelem és kellő hőmérséklet iránti vágyukat az embereknek ki kell elégíteniük, egyébként „nem kötelező a kutyatartás” – részletezte a szakember.

Fotó: Adobe Stock

Tapasztalatai szerint az állattartás az elmúlt évtizedekben sokat változott, egyre felelősebbek a gazdák: többen már olyan lámpákat vagy szőnyegeket is behelyeznek az ólokba, amelyek melegítenek, és ez roppant dicséretes egy olyan társadalomban, ahol még mindig él „az állatnak kint a helye” elgondolás. Sokan az otthonukba is beviszik még a nagyobb testű kutyákat is, ha azt látják, hogy odakint fázik, és ez pozitív irány.

Mire van szüksége az állatnak télen?

A kutyaólat szénával vagy szalmával szükséges kibélelni, főleg télvíz idején a nagy fagyokban. Fontos azt is észben tartani, hogy a nyitott bejáratokat is érdemes egy középen elvágott gumi- vagy rongyszőnyeggel eltakarni, hogy az állat ki-beközlekedhessen, ám a teste által termelt hő megmaradhasson a házában. A hideg évszakban a táplálásukra is kiváltképpen figyelni kell: fontos melegvizet adni az állatnak, mert az nem fagy meg olyan gyorsasággal, mint a hidegvíz, illetve vitamin- és tápanyagdús, jó minőségű táplálékot tanácsos adni az ebeknek, hogy a szervezetük kellőképpen felkészülhessen a mínusz fokokra.

Legyen keverék vagy fajtatiszta, egyik kutyának sem jó az, ha láncra verve, esetleg szűk kennelben kell az életét töltenie: ez károsan hat az idegrendszerre és a különféle izomcsoportokra egyaránt. A fiatal kutyák egészséges fejlődését megpecsételi, ha már kezdetektől láncon kell tengődniük, de a megkötött állat eleve értelmetlen élethelyzetbe kényszerül, hiszen nem erre lett teremtve. A lánc különben sérüléseket okoz: a nyakörv gyakran belevág a kutya bőrébe, a lába pedig könnyedén beszorulhat a láncba, ami szintén sebeket ejt rajta. A kennel ugyancsak okozhat gondokat: a betonozott nem megfelelő, mert smirgliként hat, és a kutya tappancsát, bokáját és csánkját folyton „reszeli”. Jobb megoldás egy fedett terület, aminek az alja apró, gömbölyded kavicsokkal van kirakva, ez ugyanis kíméli a mancsot. Ha bezártságot szavaz az ember a kutyájának, igyekezzen minél nagyobb területet biztosítani számára, hiszen akkor felelős az állattartó, ha a kutya mozgásigényét is előtérbe helyezi: legyen lassú vagy izgága teremtés, egy kennelben legalább 10 négyzetméternyi helyre van szüksége.

Több száz kutyafajta van a környezetünkben, ezért is nehéz általánosan beszélni róluk. Egy dolog viszont közös bennük, télen mindannyian fáznak, ha nem megfelelő életkörülményeket biztosít számukra a gazda. A rövidszőrűeket jobban megviseli a tél, esetükben jobb egy hátat és hasat védő „kutyaruhát” is alkalmazni, amikor sétálni viszik gazdáik, mert ellentétben hosszú szőrű társaikkal – akik jól bírják, esetenként még kedvelik is a hideget – a rövidszőrűek fázékonyak. A táplálásuk és a mozgásigényük is különbözik: egy idősebb kutyának a melegebb évszakokban elegendő naponta csupán egyszer ételt adni, télen viszont hatékony, ha kétszer is ehetnek.

A macskák is fáznak, de ők ilyenkor elvonulnak a csűrökbe, és a szénában odúkat ásnak maguknak. Sokan már arra is nyitottak, hogy a macskát is beengedik a házba, bár azzal is számolni kell, hogy ezek a makacsabb teremtések nem föltétlenül kedvelik a bezártságot, így inkább az udvart választják, legyenek bármekkorák is a fagyok – magyarázta a szakember, hangsúlyozva, hogy a macskáknak szintén szükségük van a jó minőségű tápanyagra, és mennyiségben is többet kell fogyasztaniuk, ezáltal készül fel szervezetük a mínusz fokokkal való küzdelemre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Télvíz idején egyébként nemcsak az apró háziállatok fagyoskodnak az udvaron, hanem a madarak is. A gyermekeket már kiskorukban arra kell nevelni, hogy a ház elé helyezzenek madáretetőt és bele megfelelő táplálékot, hogy az itthon maradó madarainkat megóvják a fagyhaláltól. Egyébként is különleges tapasztalat, amikor a madár vissza-visszajár csipegetni az ablak elé, öröm ezt a családdal közösen figyelni – részletezte Balog-Pal Barna állatorvos.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?