banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Ha frissíti az iPhone-ját, elérheti, hogy többé ne kövesse önt a Facebook

Ha frissíti az iPhone-ját, akkor egy beállítással el tudja érni, hogy a Facebook, a Google és más alkalmazások ne kövessék többet, amikor az internetet böngészi, írja a Motherboard alapján az index.hu portál. Az Apple hétfőn kezdte meg az iOS legújabb verziójának (14.5) bevezetését, amely vízválasztó lehet az internetes adatvédelem történetében: az iOS új verziója a nyomon követést választható funkcióvá alakítja át. Ez azt jelenti, hogy egy alkalmazás telepítésekor az iPhone külön engedélyt kér, hogy követhesse, illetve arra is lehetőség van, hogy teljesen leállítsa a követését.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ez a legagresszívabb adatvédelmi lépés, amit az Apple az elmúlt években tett. A Facebookra nézve ennek óriási anyagi vonzata van, ezért nem csoda, hogy egy teljes PR-ellenkampányt indított, amelyben azt hangsúlyozza, a változtatás „árt a kisvállalkozásoknak”. Sok internetező számára azonban, aki félti a magánéletét, ez valójában jó hír.

Ashkan Soltani, egy független adatvédelmi és biztonsági kutató azt nyilatkozta a témával foglalkozó Motherboardnak, hogy ez „nagyszerű lépés, különösen a globális lehetőség, hogy egy lépéssel blokkolni lehet a követést”.

Lukasz Olejnik, biztonsági és adatvédelmi kutató a Twitteren azt írta, "ez összhangban van a Global Privacy Control projekttel, amin dolgozom, és a kaliforniai törvény is előírja. A technikai enyhítéseken túlmenően örömmel várom, hogy az Apple végre támogassa a fogyasztók arra vonatkozó jogát, hogy ilyen egyszerűen megszabadulhassanak a kémkedéstől. Az Apple ma bekapcsolja a fokozott adatvédelmi/átláthatósági funkciót az alkalmazásokban. Ez egy nagyszerű nap a cookie-k felugró dobozaira vonatkozó európai politikai elképzelések számára, amiket mostanra világszerte okostelefonok millióira telepítettek". 

A funkció neve app nyomonkövetési átláthatóság („App Tracking Transparency”), és a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alkalmazások megnyitásakor egy új felugró ablak fogadja a felhasználót: „Engedélyezi [alkalmazás neve], hogy más cégek alkalmazásaiban és weboldalain nyomon kövesse a tevékenységét?”. Az első lehetőség a „Kérje meg az alkalmazást, hogy ne kövesse”, a második pedig az „Engedélyezés”.

Letiltja a készülékazonosítást

A „Kérje meg az alkalmazást, hogy ne kövesse” választásával az Apple letiltja az alkalmazást az készülékazonosítónk használatáról, „az iPhone-unkhoz rendelt véletlenszerű betű- és számsorozatról, amelyet arra használnak, hogy az alkalmazások és a weboldalak között nyomon kövessék a tevékenységeinket”, és tudatja az alkalmazásfejlesztővel, hogy nem szeretné, ha bármilyen módon nyomon követnék önt – magyarázta a New York Times.

Fotó: Pexels | Tracy Le Blanc

Ezt a beállítást az iPhone beállításain keresztül is meg lehet majd változtatni, és ellenőrizni, hogy mely alkalmazások rendelkeznek engedéllyel, és ha akarja, utólag is visszavonhatja. Ez az új iPhone-funkció nem fogja teljesen megszüntetni a nyomon követést, és nem fogja megölni a Facebook és a Google virágzó üzletét tápláló reklámipart sem. De legalább egy lépés abba az irányba, hogy a felhasználóknak több adatvédelmet és kontrollt biztosítson a saját adataik felett.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?