Közszereplőnek igen, magánszemélynek nem lehet a halálát kívánni a Facebook szerint

A Facebook felhasználói akár a közszereplők halálát is kívánhatják, és azt el kell tűrniük az érintetteknek – áll a brit Guardian című lap szerkesztőségéhez eljuttatott dokumentumban, amely a Facebook irányelveit tartalmazza. A 2020-ban készült háromszáz oldalas iromány útmutatásokat tartalmaz a közösségi oldal moderátorai számára, hogyan kezeljék a közszereplőket, illetve a nem közszereplőket ért zaklatásokat, írja a hirado.hu portál.

A kiszivárogtatott dokumentumból kiderül, hogy a közösségimédia-portál moderátorainak máshogy kell bánniuk a közszereplőkkel és a nem közszereplőkkel, ám a Facebook elég tágan értelmezi a közszereplő fogalmát: közszereplő minden politikus, akár megválasztották, akár nem, és mindegy, milyen pozíciót tölt be egy kormányzatban. Az újságírók is közszereplők, ha nyilvánosan publikálnak.

A „minősítés megszerzéséhez” az online hírnév már elég, egészen pontosan úgy határozták meg, hogy akkor minősül valaki közszereplőnek, ha több mint százezren követik valamelyik közösségi oldalon létrehozott fiókján.

Fotó: Pexels | Joseph Redfield

Illetve az is elegendő, hogy valakit a Facebook közszereplőnek minősítsen, ha az elmúlt két évben legalább öt hír címében, alcímében megemlítik a nevét. „Kivételek ez alól a 13 évesnél fiatalabb gyermekek, ők sosem számítanak közszereplőnek” – áll a dokumentumban.

A zaklatás minden aspektusának kimerítő meghatározására tett kísérlet azt jelenti, hogy a Facebook szabályai meglepő sajátosságokat is tartalmaznak. A felhasználók például „zaklathatják” a halott személyeket, de csak azokat, akik 1900 előtt hunytak el, és az is megengedett, hogy felhasználói kitalált karaktereket zaklassanak. A moderátoroknak írt dokumentumban például megemlítik, hogy a „Homer Simpson egy k***a” tartalommal szemben semmilyen intézkedést ne tegyenek.

A Facebook irányelvei azonban nem védik meg a közszereplőket a támadásoktól, beleértve a súlyos testi sértéssel való fenyegetést, a becsmérlő szexuális kifejezéseket vagy a személyes adatok kiadására irányuló fenyegetéseket.

A dokumentum szerint a közszereplőknek tűrniük kell a kritikákat és a támadásokat, de egy bizonyos szint után el kell távolítaniuk a moderátoroknak a bejegyzéseket. Magánszemélyek esetében sokkal szigorúbb szabályokat ír elő: „eltávolítunk minden olyan tartalmat, amelynek célja a megalázás vagy megszégyenítés, ideértve például valakinek a szexualitásával kapcsolatos állításokat.” A magánszemélyeket nem lehet halálfenyegetéssel megcélozni, olyan tartalmakat megosztani, amelyek ünneplik vagy kigúnyolják halálukat vagy súlyos testi sérüléseiket.

A Guardian megkeresésére a Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartják a politikusok és más emberek kritikus vitáinak a lehetőségét a nyilvánosság előtt, de ez nem jelenti azt, hogy megengedik, hogy zaklassák őket az applikációkon.

Hozzátette, hogy eltávolítják a gyűlöletbeszédet és a súlyos károkkal való fenyegetést, függetlenül attól, hogy ki a célpont, és további módszereket vizsgálnak a közéleti személyek zaklatás elleni védelmére. „Rendszeresen konzultálunk biztonsági szakértőkkel, emberi jogi jogvédőkkel, újságírókkal és aktivistákkal, hogy visszajelzést kapjunk politikánkról és megbizonyosodjunk arról, hogy jó úton haladunk-e” – fogalmazott a szóvivő.

Kapcsolódók

Kimaradt?