banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Minden negyedik magyar gyerek csalódott a kevés like vagy követőszám miatt egy kutatás szerint

Fotók: Pexels

Minden negyedik gyerek volt már csalódott vagy szomorú az interneten tapasztaltak miatt: a negatív érzéseket legtöbbször a bántó megjegyzések, kommentek idézik elő, de minden harmadik esetben a nem gyermeknek való tartalom adott okot az elkeseredettségre, illetve a kevés kapott like- vagy a vártnál alacsonyabb követőszám is megjelent az indokok között. A szülők mégis kevesebbet beszélnek a gyerekeikkel a netes zaklatásról és viselkedésről, mint az iskolai ügyekről – derült ki a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából készített friss magyarországi kutatásból, írja a femcafe.hu portál.

A Telenor megbízásából az Ipsos kutatóintézet januárban megvizsgálta, mi mindent tudnak a magyar szülők iskoláskorú gyermekeik internetezési szokásairól, és az ezzel kapcsolatos leggyakoribb veszélyekről. A kutatás eredményeiből kiderül, noha minden szülő szokott gyermekével a tanulásról és az iskolában történtekről beszélgetni, csupán kétharmaduk tartja fontosnak, hogy az internetes zaklatás problémakörét vagy a közösségi oldalak használatának tudnivalóit is megtárgyalják csemetéikkel.

Az idősebb gyermekek online tevékenységét a szülők kevésbé látják át, mint az apróbbakét, pedig a cyberbullying leginkább a tinédzsereket érinti. A közösségi oldalakon való részvétel velejárója a fiatalok életének: a kutatásban részt vevők gyermekeinek 64 százaléka jelen van a Facebookon, de egyre népszerűbb köreikben az Instagram (43 százalék) és a TikTok (39 százalék) is. Az életkorral egyenesen arányosan nő a közösségi oldalakon való jelenlét valószínűsége: a megkérdezett szülők 9-13. osztályos gyerekei közül szinte mindenkinek (96 százalék) van Facebook-profilja. 

Álhírek, felnőtt tartalom – beszélni kell a netes veszélyekről

A szülők tapasztalatai alapján az iskolás gyerekek 57 százaléka találkozott álhírekkel, felnőtt tartalommal pedig több mint harmaduk (36 százalék), főleg a 9. osztályosnál idősebb diákok 61 százaléka. Az álhíreket a szülők 89 százalékának a gyermekek említették meg, és ahol működik a szülő-gyerek közti kiegyensúlyozott kapcsolat, ott a nem kívánatos felnőtt tartalmakról is beszámolt a gyerekek többsége. Jó hír, hogy ahol ilyen eset a szülők tudomására jutott, a kutatás szerint a legtöbbször megnyugtató eredménnyel, közösen átbeszélték a történteket.

Bár a válaszadó szülők 89 százaléka úgy véli, tisztában van vele, gyermeke milyen adatokat oszt meg az interneten, az online tevékenységükre csak az 56 százalékuknak van rálátása. A gyerekek a közösségi oldalakon főleg önmagukról vagy a hobbijukkal kapcsolatban osztanak meg képeket, és szintén jó hír, hogy a lakóhelyre vonatkozó adatokat jellemzően nem teszik közzé. A válaszok alapján a gyerekek 39 százalékával fordult már elő, hogy idegenekkel kommunikált az interneten, ugyanez a 9. osztály feletti diákoknál jelentősebb arányú, 60 százalékukra igaz. Ez a közösségi oldalakon a bejegyzésekhez fűzött hozzászólások, vagy az online játékok esetében természetes is, de az mindenképpen óvatosságra intő adat, hogy minden tizedik tanuló már találkozott magát gyereknek kiadó felnőttel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 Az online bántalmazás, azaz cyberbullying továbbra is jelen van a fiatalok életében, viszont feltételezhető, hogy az érintettek gyakran nem beszélnek róla: míg a szülőknek csupán 14 százaléka tud arról, hogy saját gyereke átélt már online zaklatást, a kutatásban 24 százalékuk tudott olyan másik fiatalról, aki cyberbullying áldozata lett. 10-ből 1 gyerek bevallotta, hogy írt már negatív, bántó megjegyzést másnak. A TudatosNet Online Zaklatás című videójából kiderül, hogy az elkövetők sem mindig ismerik fel tetteik súlyát, ezért fontos a szembesítés, illetve a sértő tartalmak, bejegyzések törlése, jelentése. Hasonlóan a többi netes veszélyforráshoz, a cyberbullying tudatosításában és megoldásában is sokat segíthet, ha a gyerekek a szülőkkel közösen átbeszélik a tapasztalataikat és a lehetséges jó megoldásokat.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?