banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Alig kezdődött el a tanév, és máris fáj a gyerek torka? Ezeket a gyógyteákat ajánlja a gyógynövénytermesztő

Iskola- és óvodakezdés időszakában, ősszel, nagyobb hangsúlyt kap a hűléses megbetegedések megelőzése, és a már kialakult köhögés, orrfolyás, láz, fül- és torokgyulladások otthoni kezelése. Azonban a kezelésnél is fontosabb a megelőzés, hiszen sokkal könnyebb rendszeres teafogyasztással elejét venni a betegségnek, mintsem a legyengült immunrendszert felturbózni, a gyulladásokat megszüntetni és a tüneteket enyhíteni – véli Csíki Emese gyógynövénytermesztő, szentábrahámi biogazda, aki őszi minisorozatunkban az iskolával, óvodával járó gyermekbetegségek megelőzésére, kezelésére ajánl gyógynövényeket.

Csíki Emese tapasztalatai azt mutatják, érdemes a napot egy meleg gyógynövényes teával kezdeni, főként olyannal, amelynek gyógynövénye megtalálható a környékünkön, így az erdőszéli legelőkről bármikor begyűjthető. Ilyen a fekete bodza virágából készült tea, amely tökéletes napindító, naponta többször is fogyasztható, íze különleges, ezért aztán a gyermekek is csakhamar megkedvelik. Édesíthető hársfamézzel, virágából pedig bodzaszörp is készíthető, ami sok-sok citromlével szintén jó választás a mindennapi "egészségadag" bevitelére. Hozzá hasonlóan kellemes ízű tea a mezei kakukkfű és a fürtös menta, ami napi használatra ugyancsak alkalmas.

A termesztett bíbor kasvirág (echinacea purpurea) a leghatékonyabb immunerősítő szer. Csíki Emese gyermekeknek teaként javasolja fogyasztását, felnőttek számára pedig inkább a növény alkoholos kivonatát ajánlja, amely nagyobb adag hatóanyagot tartalmaz. Ha nyáron nem volt lehetőség begyűjteni a télire való teákat, akkor még mindig nem késő kirándulni egyet, és  C-vitaminforrású bogyós gyümölcsökből feltankolni a hideg időszakra. A csipkebogyót félig érett formájában a érdemes szedni, mert minél érettebb, annál kevesebb vitamint tartalmaz.

Viszont a homoktövist szeptember végén, október elején be kell gyűjteni, gyümölcsét csakis meleg vízben, akár egész éjszakán át áztatva érdemes teaként elkészíteni, ami reggel leszűrhető, majd 40 C fokig felmelegíthető. Az egyszer felhasznált gyümölcsökre újra önthető víz, ugyanis többször áztatható és szűrhető a termés. Ha ezeket a teákat felváltva, rendszeresen fogyasztják, akár összekeverve is, sokat tesznek azért, hogy szervezetük fel tudja venni a harcot a fertőző felső légúti bacilusok és vírusok ellen – részletezte a gyógynövénytermesztő.

Mit tehet, ha már a megfázás jelei jelentkeztek?

Ha már a megfázás jelei jelentkeznek, akkor sem kell rögtön orvoshoz szaladni. Fontos tudni, hogy ez az az időszak, amikor az immunrendszer gőzerővel küzd a kórokozókkal. Pihenésre, meleg környezetre és azonnali „segítségbevitelre” van ilyenkor szüksége a betegnek. A betegség első napjaiban elszürcsölgetett teák a leghatásosabbak. Ilyenkor még esély van legyőzni a betegséget egy-két csésze teával, egy jó alvással és pár szem fokhagymával.

A láz annak a jele, hogy az immunrendszer nem képes a kórokozókkal megküzdeni, mert azok túlsúlyban vannak. Ilyenkor a test hőmérséklete megemelkedik pár fokkal, ezzel fékezi meg a kórokozók szaporodását. Pár órás láz és nyugalom elegendő ahhoz, hogy az immunrendszer újra védekezésbe lendülhessen. „Édesanyám ilyenkor pirítós kenyérre fokhagymát dörzsölt, zsírral azt megkente, sózta és ezt ettünk, aztán ágyba dugott, nagy paplanokkal jól betakart, és nagy bögre bodzateát kellett igyunk. A magas hő mindig mély álomba döntött. Kipihenten, újjászületve ébredtünk. Rendszerint éhesen. Kaptunk még fokhagymás kenyeret és kakukkfű teát” – idézte fel Csíki Emese, miként harcolt meg gyermekként a megfázással.

Ha a megfázáshoz torokgyulladás is társul, annak enyhítésére kiváló módszer a zsálya teával vagy sós langyos vízzel való gargalizálás. Köhögés enyhítésére pedig számtalan teafű megfelel: a lándzsás útifű, a kakukkfű, a hársfavirág, a kankalin és az ökörfarkkóró mind köptető hatású tea. A kék iringó pedig – bár nagyon szúrós növény – a szamárköhögést gyógyítja. Lándzsás útifűből házilag is előállítható szirup: különösen finom és hatásos, ha mézzel készül és citromlevet kevernek hozzá tartósítószer gyanánt. Sőt, akár gyömbért is lehet reszelni hozzá, így fokozva annak gyógyhatását.  Ugyanilyen finom és hatékony köhögés ellen a fenyőrügy szirupja is – magyarázta a gyógynövénytermesztő, hozzáfűzve, hogy mindkettőt előszeretettel iszogatják a gyermekek, és köhögésük, torokfájásuk hamar gyógyul tőle.

Arc-, fül-, szem- és homloküreggyulladás kezelése gyógynövények gőzével

Hozzátette, ha a gyulladás az arcüregben vagy homloküregben alakul ki, akkor inhalálni, párologtatni szükséges. Nagyobbacska gyermekeket, felügyelet mellett rá lehet szoktatni erre az igazán jól bevált módszerre: nagy fazéknyi lobogó vízbe kakukkfüvet, bodzavirágot, fenyőrügyet, zsályalevelet, vadmentát kell dobni, a fazekat azonnal lefödni és a tűzről levenni. Pár perc áztatás után, ki kell próbálni, hogy a gőz mennyire forró, az arc bírja-e? Ha elviselhető, akkor a gyermeket székre kell ültetni, és arra kérni, hogy hajoljon óvatosan a gőz fölé, orrán keresztül szívja be a növényekből feláramló illatokat.  Hogy a gyógyító illóolajok ne párologjanak el hamar, fejére egy törülközőt érdemes borítani.  Nagyon kell vigyázni, hogy a párologtatásból égési sérülés ne származzon – figyelmeztetett a gyógynövénytermesztő, kiemelve, hogy ez az eljárás kitakarítja az orrjáratot, az arcüreget, a füljáratokat, a légcsövet és a tüdőig juttatja a növények gyógyító eszenciáit. Naponta kétszer ismételhető, mindaddig, amíg a gyulladás megszűnik.

Fotó: Adobe Stock

Ha nagyon pici a baba, és nem ihat gyógynövényes teákat, bedugult orra fellélegeztetésére próbálkozhat a szülő illóolajokkal. Az inhalálásra szánt gyógynövényes víz gőzölögtethető a kisbaba közelében, illetve, ha van otthon fenyő, menta vagy eukaliptusz, akkor az is csepegtethető a párnácskájára. Fülgyulladásra a leghatékonyabb és leggyorsabb házi módszer a kövirózsa leveléből füljáratba préselt növényi lé. Két-három csepp azonnal képes meggyógyítani a fül gyulladásos betegségét, valamint javasolt a meleg sópárna használata is estére. A szem gyulladására a kamillatea virágából készült jó meleg, majdnem forró borogatás a leghatásosabb. Csíki Emese szerint a gyulladásokat legyőző igazi királynövény a zsálya. Ugyan hozzá kell szokni fanyar ízéhez, de a hatása valóban áldásos. Mentával keverve igazi ízkavalkád kerül a csészébe.

Nagy kaland tehát a teák világának felfedezése, amit sok szülő csemetéjének betegsége kapcsán kezd igazán megismerni. Gazdagabbá teszik a család életét a gyógyteák, hiszen, ha a gyermek beteg, akkor az összes családtagnak ugyanazokat a gyógynövényeket kell fogyasztania. A gyermekek iskolában, óvodában szerzett betegségei azzal is magyarázhatók, hogy a nagy teher és kihívások alatt olykor összeroskadnak a fejlődő szervezetek, és „gyulladás, láz formájában tör elő a lázadás” – magyarázta Csíki Emese, aki szerint a pihenés és erőgyűjtés a legfontosabb ebben az időszakban, ezeknek pedig serkentői a gyógynövényekből készült teák. Főként azok, amelyeket anyai szeretet és odafigyelés állít elő: a természet gyógyító erejét adja így át a szülő gyermekének.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?