Nem kényes, ha érzi, hogy szeretettel gondozzák – levendulatermesztőt kérdeztünk

A Maros megyei Nyárádszentbenedek és Ákosfalva között 2019 óta tündököl az Erika Levendulafarm, ahol július első hétvégéjén levendulaszüretet is tartottak – esőben, gumicsizmában. Veres Erikát, a farm megálmodóját, fenntartóját kérdeztük a növény gondozásáról, felhasználásáról és a szüret kimeneteléről.

Eleinte csak álom volt, amely egy magyarországi út során fogant meg benne, majd a kivitelezése is megtörtént. „Amikor először megláttam Magyarországon a gyönyörű lila mezőket, azonnal a szívembe vésődött a látvány – ekkor döntöttem el, hogy nekem is kell egy levendulás” – mondta Veres Erika, a nyárádszentbenedeki levendulafarm megálmodója.Fotók: Veres Erika archívuma

A kedvenc színében pompázó mezők után olvasva tudta meg, mennyire értékes virág a levendula, illetve a szépsége mellett a rengeteg gyógyhatását is megismerte. „Azonnal meg is rendeltem 2000 palántát” – emlékezett vissza.

Számos gyógyhatása ismert

Arra vonatkozóan, hogy milyen felszerelést kell beszereznünk a levendulatermesztéshez, kiemelt helyen említette a vágógép fontosságát, ugyanis a legnagyobb munka a növény levágásával jár. „Egyre több a virág, mi pedig mindent kézzel végzünk, még nem gépiesítettük a farmot, de remélhetőleg a közeljövőben ez is megoldódik” – osztotta meg reményeit. A föld minőségével kapcsolatban elmondta, a nyárádszentbenedeki föld agyagos, a levendulaültetvény pedig dombos, napos helyen fekszik. „Nagyon szereti a helyét, hiszen csak két éve telepítettük, és máris gyönyörű. A levendula nem kényes virág, de szereti, ha tisztán tartják, és érzi, ha szeretettel gondozzák meghálálva a színpompás virágzással” – tette hozzá.

A szép látvány mellett sok hasznos célra, illetve gyógyászati szempontból is fel lehet használni a levendulát. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása van, az aromaterápiában használva feszültségoldó és nyugtató hatása, valamint idegerősítő, és a gyulladt bőrt is gyógyítja.

„Az közismert a levenduláról, hogy relaxál és segít az alvásminőség javításában, de emellett regenerál és többek között görcsoldó hatással is bír” – említi számos előnyét a termesztő. A felhasználási módok között is több lehetőséget kínál: teát lehet belőle főzni, szörpöt készíteni, szappant, illóolajat valamint akár süteményt is. „Mi illóolajat, szappant, illatvizet, szörpöt, illatzsákot, nyugipárnát és különböző dekorációkat készítünk a leszüretelt termésből” – sorolta a levendula általuk alkalmazott értékesítési formáit.

Ráadáshét az időjárás viszontagságai miatt

Idén július 2. és 4. között várták Ákosfalva és Nyárádszentbenedek határába a levendulaszüretelőket, amikor elég szélsőséges időjárás volt, csapadékkal és sötét felhőkkel. „De így is jöttek látogatók, akiket gumicsizmával is elláttunk” – idézte fel a meghirdetett szüretet. Az időjárás miatt kitolták a látogatás idejét egy ráadáshéttel, hogy azok is megcsodálhassák a farmot, akik nem kedvelik az esős időt. „Mint kiderült, jó döntés volt az eredeti szüret megtoldása néhány nappal, ugyanis rengetegen meglátogattak, amit nagyon köszönök, és várok jövőre is, remélhetőleg már nagyobb szintű eseményen” – bizakodott.

Arra a kérdésünkre, hogy mit csinál egy levendulatermesztő, amikor éppen nem levendulát termeszt, azt felelte, hogy akkor dolgozza fel a termést. „Ez bőven elég teendőt ad a munkahely mellett, hiszen a levendulatermesztést eleinte csak hobbinak terveztük. A hobbinak indult termesztés viszont igen sok munkát igényel, de mindent megér a csodálatos termény látványa” – zárta gondolatit Veres Erika, aki sok szeretettel és gyönyörű virágokkal várja jövőre is a levendula kedvelőit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?