Ezek a szobanövények javítják a levegő minőségét

Fotó: Pexels | Huy Phan Manapság sokan a lakásban töltik a napjaik jelentős részét, így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a levegő minősége: az idősek, a gyermekek, a krónikus betegségektől szenvedők és a légzőszervi panaszokkal, például asztmával vagy allergiával élők számára különösen fontos, hogy a levegőminőség a lehető legjobb legyen. A dekoratív szobanövények ebben is segíthetnek, írja a femina.hu portál.

Beltéri légszennyezésnek minősülnek a dohányzásból, illetve a különböző fűtőberendezésekből származó égési melléktermékek, mellettük pedig veszélyt jelenthetnek a gombák, a poratkák és a baktériumok, az építőanyagokban és bútorokban használt illékony szerves vegyületek (VOC - Volatile Organic Compound), valamint a takarító- és a rovarirtószerek is. A levegő minőségének javításához elengedhetetlen a gyakori szellőztetés, a dohányzás mellőzése, valamint a megfelelő páratartalom beállítása, illetve a VOC-anyagoktól mentes termékek, például festékek választása.

Légtisztító növények

  • A zöldikét gyorsan nő, könnyen életben tartható, ráadásul a háziállatok számára sem veszélyes. Az egyik leggyakoribb beltéri szennyező, a formaldehid eliminálását segítheti.
  • A tarka sárkányfa jó indikátora lehet a száraz levegőnek, hiszen azt nehezen tűri. A benzoltól és a formaldehidtől segíthet megszabadulni.
  • A hegyescsúcsú futóka egy igénytelen, nagyon gyorsan növekedő, fényt szerető, túlélő szobanövény. Az egyik leghatékonyabb beltéri légtisztító növénynek tartják. A kis kedvencektől viszont el kell zárni, mivel a rágása irritációt okozhat.
  • A vitorlavirág szereti a párás környezetet, nincs nagy fényigénye, így nyugodtan tartható a fürdőszobában is. Nedvességet von el a levegőből, így segíthet a penész elleni harcban.
  • A borostyánnak számos fajtája létezik, és a legtöbb egy kis gondoskodással a lakásban is megél. Minél színesebb, annál inkább a világos, meleg helyeket kedveli. Kifejezetten ajánlják akkor, ha valaki a légtisztítás miatt vásárolna szobanövényt.
  • Az anyósnyelv vagy szobai szanszeviéria hálás, igénytelen szobanövény, amelynek sokféle változata kapható. Formaldehidet és benzolt köthet meg, az állatoknál, ha megrágcsálják, hasmenést okozhat.
  • A szobafikusz dekoratív növény, ami szereti a fényt. Kutyáktól, macskáktól távol tartandó, mivel lenyelve hányást, hasmenést okozhat. Segíthet a levegőben található toxinok, például a formaldehid eltávolításában.
  • A bambuszpálma megfelelő gondozás mellett igen magasra nőhet, a kellemesen világos helyeket szereti, tűző naptól és huzattól távol tartandó. Nedvességet juttat a levegőbe, így száraz levegőjű lakásokban különösen jól jöhet.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?