Így készítsen beltéri fűszerkertet

Bárki létrehozhatja saját beltéri fűszerkertjét, így télen sem kell lemondania az ízes ételekről. A 10 legnépszerűbb fűszernövény, amely beltéren is megterem, a bazsalikom, a metélőhagyma, a koriander, a kapor, a menta, az oregánó, a petrezselyem, a rozmaring, a zsálya és a kakukkfű, írja az nlc.hu portál.

Az élelmiszerboltokban kapható fűszernövények többsége csupán „egyszeri használatra” terem. Ha olyan fűszernövényt szeretne, amelyet hónapokon át élvezhet, akkor tanácsos kertészetből beszerezni a palántákat. Ha sikerült szert tenni a tökéletes fűszernövényre, érdemes figyelnie az elhelyezésre, a hőmérsékletre, a cserepek minőségére, a talajra, az öntözésre és a tápoldatozásra.

Elhelyezés

A hely kiválasztásánál fő szempont az, hogy minél több fény érje a fűszernövényeket. A legideálisabb erre egy világos, lehetőleg déli fekvésű ablakpárkány, ahol naponta legalább 6-8 órán át érheti a növényeket a fény.

Hőmérséklet

A fűszernövények többsége 18-22 fok közötti hőmérsékleten érzi magát a legjobban. Ha közvetlenül az ablak elé helyezi őket, figyeljen arra, hogy az jól szigetelt legyen, ne húzzon be rajta a kinti hideg. Lényeges az is, hogy a növények levelei lehetőség szerint ne érjenek az ablaküveghez.

Cserepek

A fűszernövényeknek az a legjobb, ha tövenként külön-külön cserepekbe kerülnek. Mivel a pangó vizet nem viselik el, ezért fontos az is, hogy az edény alján megfelelő módon tudjon távozni a felesleges víz. Nem mindegy a cserép anyaga sem: ha a helyiség  levegője szárazabb, a kerámiacserép az ideális választás, viszont ha párásabb, akkor az agyagcserép. A műanyag cserepek kerülendők. A cserép mérete legyen arányos a növényével, tehát sem túl kicsi, sem pedig túl nagy.  Annál általában egy számmal nagyobb cserépre lesz szüksége, mint amiben megvásárolod a növényt.

Talaj

A fűszernövényeknek laza, jó vízáteresztő talajra van szükségük. Bár megteheti azt is, hogy egyszerű virágföldbe ülteti őket, a kertészetekben beszerezhet fűszernövényföldet is, amelynek az összetétele sokkal ideálisabb számukra.

Öntözés

A különféle fűszernövények vízigénye eltérő. A legtöbbnek megfelel, ha a talaját nem hagyja kiszáradni, de nem is áztatja el. A menta, a petrezselyem, illetve a bazsalikom azonban gyakori öntözést igényel. Locsoláskor alkalmazza a lassú technikát, vagyis a vizet lassan, fokozatosan juttassa a növény földjébe, majd várjon egy kicsit, míg a nedvesség lejut a gyökerekig. 15-20 perc elteltével aztán öntse le az alátétben vagy kaspóban felgyűlt vizet!

Tápoldatozás

A beltéren nevelt fűszernövények kéthetente igényelnek tápoldatozást. A legmegfelelőbb számukra a magas nitrogéntartalmú tápoldat, ez ugyanis ösztönzi a levelek növekedését, és így gyakrabban szüretelhet majd a fűszerkertjéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?