Ebben a napszakban érdemes locsolni a növényeket

A konyhában sorakozó fűszernövények, a lakás szobanövényei és a kert terményei mind a megfelelő öntözésre várnak, ez a növények gondozásának egyik alappilére. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a kertészeti szakemberek szerint létezik egy időpont, ami nagy általánosságban az összes növény számára ideális, írja a divany.hu portál.

Benti növények

Lifehacker szerint akárcsak az emberek, a növények is szomjasabbak reggel. Érdemes a növényeket még azelőtt feltölteni,hogy a nap teljes erejével kezdene sütni és elpárologtatná a vizet. A reggeli locsolás jó stratégia azoknál a növényeknél is, amelyek nem jutnak annyi természetes fényhez, mint amennyihez szeretnének. A locsolás utáni többórás napsütés segít kivonni a vizet, így nem kell túl sokáig a nedves földben állniuk, magyarázza a thesill.com portál.

Kinti növények

A reggeli öntözés nemcsak a benti növényeket segíti elő, hanem a kintiekre is jó hatással van, hiszen hozzájárul, hogy felkészüljenek az előttük álló napra. Így a víz napközben elpárologhat a levelekből, ahelyett hogy egyik napról a másikra ott ragadva esetlegesen betegségeket okozna. A Reader’s Digest szerint a reggeli locsolás az egynyári növényeknél és zöldségeknél is előnyös lehet, ezek ugyanis általában kisebb gyökérzettel rendelkeznek, ezért nem férnek hozzá a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvességhez. Ugyanez a szabály igaz a kint tartott cserepes növényekre is, habár a különösen meleg nyári hónapokban szükség lehet rá, hogy ne csak reggel, hanem este is meglocsold őket. Kivéve, ha pozsgásokról vagy kaktuszokról van szó, mert azok kevesebb nedvességet igényelnek.

Ültetés után „szomjasabbak”

Érdemes észben tartania azt is, hogy ha egy kinti növényt cserépbe ültet, akkor eleinte több vízre lesz szüksége. Ilyenkor a lassú, mély öntözés a leghatékonyabb, ami biztosítja, hogy a gyökerek lefelé terjeszkedjenek, és ne a cserép felső részébe koncentrálódjanak. Ha a föld 5 centis rétegben kiszáradna, akkor újabb locsolás kell a növénynek.

Az emberek néha megfeledkeznek a locsolásról, ezért jó szolgálatot tehet egy ismétlődő emlékeztető a telefonon, vagy egy app, ami figyelmeztet az öntözésre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?