Erdélyi magyar vállalkozó a legnagyobb romániai befektető Indonéziában

A gyulafehérvári Bara Leventének Jáva szigetén van egy üzeme, az ott feldolgozott fűszereket három kontinens piacain forgalmazzák.  

Bara Levente a 2000-es évek elején hozta létre a Supremia nevű, fűszerekkel és élelmiszeripari adalékanyagokkal foglalkozó vállalkozását. A gyulafehérvári cég árbevétele 2010-ben lépte át a 100 millió lejt, 2016-ban pedig már 195,5 milliós forgalmat bonyolított le, s közel 300 embert foglalkoztatott. 

Sikeres erdélyi vállalkozások címmel új sorozatot indított a Maszol. Célunk olyan vállalkozások bemutatása, amelyek kiemelkednek, példaértékűek. Sorozatunk korábbi anyagait itt olvashatja.

Ekkor már a legnagyobb, hazai tulajdonban levő vállalkozások közé tartozott. A Supremia felvásárolt két dán vállalatot, a Tamaco Tradinget és a Tamaco Pakot, melyek korábban a forgalmazói voltak. A tranzakció célja az volt, hogy a Supremia a skandináv piacon is meghatározó szereplővé váljon, 20 százalékos részesedéssel. 2017-ben a Supremia Grup a francia Solina tulajdonába került. Az adás-vétel értéke meghaladta a 30 millió eurót. 

Bár túladott a Supremia Grupon, Bara Levente nem szállt ki a fűszerbizniszből. Jelenleg a 2013-ban alapított Natural Java Spice tulajdonosa és ügyvezetője. Az indonéziai cég kezdetben a Supremia beszállítója volt, a dél-kelet-ázsiai szigetországban őshonos fűszerekkel látta el. A Natural Java Spice-nak Jáva szigetén van egy üzeme, termékei Ázsia, Európa, Észak- és Dél-Amerika piacain vannak jelen. A cég azt célozta meg, hogy idén Indonézia vezető fűszeripari vállalata legyen.  

„A legnagyobb romániai befektető vagyok Indonéziában. Amikor a Supremiát eladtam, úgy döntöttem, hogy ezt a gyárat megtartom. Most már a világ legnagyobb élelmiszergyártói közé tartozó cégekkel is dolgozunk. Az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban saját leányvállalatunk van, utóbbi egész Európába szállít. Más országokban partnerek révén vagyunk jelen” – nyilatkozta Bara Levente. A Natural Java Spice fejlődőben van, egyelőre nem eladó. „Ha majd a csúcsra ért, elvégre minden eladó” – mondta a gyulafehérvári válallkozó. 

Itthon is aktív

A hazai élelmiszeriparban is aktív a Transilvania Nuts kft. társtulajdonosaként. A cég Maroscsügeden levő gyárában bió diót dolgoznak fel, melyet dióbél és dióolaj formájában értékesítenek, illetve gyümölcsrudakat gyártanak többféle ízesítéssel. A jelenleg 35 munkatárssal dolgozó cég forgalma három év alatt megtízszereződött: 2015-ban 3,9 millió lej volt, 2018-ban azonban már 33 millió. A Transilvania Nuts forgalma azt követően ugrott meg, hogy 4,2 millió eurós, saját forrásból és uniós finanszírozásból származó befektetéssel megnyitották a diófeldolgozó üzemet. 

„Jelentős ingatlan érdekeltségeim is vannak Romániában és az Egyesült Államokban. Változatos az üzleti portfólióm, az időmet Indonézia, az USA és Románia között osztom meg” – nyilatkozta Bara Levente.  

Kapcsolódók

Kimaradt?